Vykročili sme náročnou cestou transformácie

 

          Transformačný proces štátneho podniku na akciovú spoločnosť je mimoriadne zložitá téma. Je to akási „biela plocha“ na mape našej ekonomiky, ktorá hľadá cesty, ako urobiť zo stratových štátnych podnikov úspešné, prosperujúce a moderné spoločnosti.

          V utorok 19.8.2003 sa v zasadacej miestnosti Generálneho riaditeľstva Lesov Slovenskej republiky v Banskej Bystrici stretol na svojom prvom zasadnutí Riadiaci výbor transformačného projektu. Vedenie podniku, ministerskí úradníci, menežéri, lesníci, konzultanti, jedným slovom všetci akoby v horúcom vzduchu zasadačky vnímali nevyslovenú otázku: je skutočne v ľudských silách spracovať tak nepredstaviteľne veľké množstvo informácií?

          33 tímov špecialistov pod vedením koordinátorov a členov Transformačného projektového tímu strávili stovky, možno tisíce hodín pri zhromažďovaní informácií, ktorých charakter si často vyžadoval odlišnú metodiku získavania i spracovania. Aby sa zaručil istý odstup, informácie aj z iných zdrojov a akýsi „pohľad zvonku“, boli do práce na jednotlivých projektoch prizvaní renomovaní odborníci z vysokých škôl (TU Zvolen, UMB Banská Bystrica), výskumných ústavov, všetkých stupňov samospráv. Na zasadnutí riadiaceho výboru bol prezentovaný stav jednotlivých projektov. Téma na celý deň, a možno aj na dva. Treba dodať, že tímy špecialistov predviedli prezentácie na vysokej odbornej úrovni. Je sľubné, že napriek náročnosti a obsiahlosti niektorých analýz speje prvá, analytická fáza transformácie k úspešnému zavŕšeniu. Bodku za ňu by malo dať ďalšie, druhé zasadnutie riadiaceho výboru, ktoré sa má uskutočniť 23. a 24. septembra 2003. Dovtedy však ešte ostáva vykonať poriadny kus práce: odovzdať dokončené projekty, pripomienkovať ich a dať po pretlmočení k dispozícii poradcom z Rakúskych štátnych lesov, ktorí ešte pred zasadnutím výboru uskutočnia s každým tímom konzultácie. Na konci tejto fázy transformácie by už mali byť nastolené scenáre možných alternatív vývoja Lesov Slovenskej republiky.

          Cesta, ktorá je pred nami, je ešte dlhá a náročná. Je o to ťažšia, že „popri ceste“ nie sú žiadne „smerové tabule“. Dôležité je, že sme si vedomí toho, že kráčame správnym smerom.

                                                                                                Peter Gogola