Novoročný príhovor

Vážené kolegyne a kolegovia!

 

Novoročné príhovory sa spravidla nesú v optimistickom duchu, sú plné pozitívnych formulácií, úspešných bilancií a svetlých zajtrajškov. Môj príhovor je možno trochu iný. Nechcem a nemôžem tvrdiť, že za nami sú len samé gigantické úspechy a pred nami úžasná a skvelá budúcnosť. Realita existuje bez ohľadu na to, či ju vnímame alebo nie. Dôvod, prečo som bol menovaný na post generálneho riaditeľa Lesov Slovenskej republiky asi poznáte. Keby bolo v uplynulom roku bývalo všetko v úplnom poriadku, zrejme by k zmene na tomto poste nedošlo. Napriek tomu chcem všetkým slušným a poctivým zamestnancom úprimne poďakovať za prácu, ktorú v uplynulom roku pre náš podnik vykonali.

Nemám vo zvyku nič sľubovať. Viac než všetky slová napovedia skutky. Jediné, čo Vám naozaj môžem do nastávajúceho roku sľúbiť, sú zmeny. Ďalekosiahle, hlboké a všetko a všetkých zasahujúce. Jediným parametrom našej úspešnosti v tomto procese zmien je naša schopnosť sa týmto zmenám podriadiť. Iste poznáte z vlastnej životnej skúsenosti, že prispôsobiť sa niečomu novému je o to menej príjemné, o čo menej sa so zmenou stotožníte. Preto hľadajme v sebe vnútorné odhodlanie stotožniť sa so zmenami, nebyť v ich vleku, ale sami tieto zmeny tvoriť a formovať.

Naším cieľom je pretvoriť Lesy Slovenskej republiky na prosperujúci podnik, ktorého zamestnanci budú hrdí na to , že pracujú v podniku, ktorý je moderný, má vysoký kredit a svojich zamestnancov za kvalitnú prácu náležite odmeňuje. Chcem, aby vizitka s logom nášho podniku bola symbolom spoločenskej prestíže. Zároveň som si vedomý našej zodpovednosti za kvalitu obhospodarovania nám zvereného majetku, ktorý je zároveň majetkom všetkých občanov štátu. Želám Vám i sebe, aby sme na svoju prácu v prospech Slovenska mohli byť pyšní.

Rok, ktorý je pred nami, iste nebude ľahký. Transformácia štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky je úlohou, ktorú nezvládne nijaký topmanažment, pokiaľ nezíska podporu ľudí v podniku. Je to tímová práca, ktorej úspešnosť závisí na miere nášho odhodlania byť úspešní. Nemôžeme čakať, že príde „Sedem statočných“, my sami sa nimi musíme stať. Verím, že keď si po rokoch položíme otázku, aký bol ten dvetisíc štvrtý, v našich mysliach sa vynoria spomienky na tvrdú a poctivú prácu, ktorá priniesla bohaté ovocie. K tomu Vám všetkým zo srdca prajem pevné zdravie, silu prekonávať prekážky, vieru v úspech, veľa šťastia a dobré rodinné zázemie.

 

 

 

 

 

Ing. Karol Vinš

generálny riaditeľ