Zaujímavý vydavateľský počin nášho podniku

OD LESOV KRÁĽOVSKÝCH  K  LESOM  ŠTÁTNYM

 

Kráľovská stráž

 „Miesto pre kráľa !!  Prichádza Jeho Výsosť !!“  Rázne povely spolu s čestnými salvami z muškiet a hlasom lesníc vyvolávajú  na zvolenskom námestí v piatok 12. decembra 2003 nemalú pozornosť. To sa práve kráľ Matej prehupol stáročiami, aby zaspomínal na obľúbené potulky okolitými lesmi svojho vtedajšieho panstva. Nie je to však dnes jeho hlavným poslaním. S vladárskou dôstojnosťou prináša ku krstu knihu, ktorej časť názvu sám symbolizuje: Od lesov kráľovských k lesom štátnym. A program odvíjajúci sa pred zrakmi predvianočne naladených zvolenčanov v tejto symbolike ďalej  pokračuje. Slova sa ujíma generálny riaditeľ podniku Lesy SR  Karol Vinš, aby pripomenul históriu vzniku diela, ktoré bude práve dnes verejne predstavené. A  je aj čo pripomínať !  Náš podnik sa pred časom rozhodol pre jedinečný krok - vydať knihu, ktorá by populárnou formou zhrnula históriu lesov na území Slovenska. Lesov, ktoré, kedysi ako kráľovské a neskôr komorské, dnes tvoria podstatu nami spravovaného štátneho majetku. Autorstvom knihy sme v termíne vskutku šibeničnom poverili Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene, menovite historičky Mgr. Ľubicu Miľanovú a Mgr. Viktóriu Jozsovú.  Dnešný deň vydá svedectvo, že ich úsilie  nebolo márne...

Na improvizovanej tribúnke stoja vedľa Ing. Karola Vinša a autoriek knihy ďalší aktéri tohto dňa:  Generálny riaditeľ Sekcie lesníckej Ministerstva pôdohospodárstva SR Dr. Ing. Ján Ďurský, CSc., organizačná riaditeľka Lesov SR Ing. Ivana Špiláková a riaditeľka Lesníckeho a drevárskeho múzea Želmíra Šípková, ktorá tvorbu knihy s prehľadom neúnavne usmerňovala. Práve ona spolu  s obidvomi generálnymi riaditeľmi krstí knihu ihličím, lístím i írečitými destilátmi... Všetci knihe želajú úspechy na jej ceste k čitateľom. Na záver neformálnej a azda aj preto prítomnou verejnosťou milo prijatej akcie, vyhlasuje jej moderátor  Mgr. Peter Gogola vedomostnú súťaž, ktorá  jednému z  prizerajúcich  umožní získať  práve predstavenú knihu.

Druhá časť podujatia sa už odohráva v budove Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene. Riaditeľka Želmíra Šípková v historickej rokovacej sieni bývalej zvolenskej radnice víta hostí, ktorí reprezentujú mnohé lesnícke inštitúcie. Čestné miesto na vkusne pripravenej recepcii patrí recenzentom knihy, nestorom slovenského lesníctva, Prof. Ing. Dr. h.c. Miroslavovi Stolinovi, DrSc., Ing. Jozefovi Urgelovi, CSc. a Ing. Ctiborovi Gregušovi, DrSc.(posledne menovaný bol pred niekoľkými dňami  vyznamenaný prezidentom SR za  celoživotnú činnosť v oblasti lesníctva – gratulujeme !!) Práve ich pripomienky boli pre tvorcov diela veľmi nápomocné. Témy rozhovorov sa uberajú od uvedenej knihy k širším lesníckym pohľadom, ale neraz i k osobným spomienkam  prítomných, z ktorých mnohí patria k uznávaným tvorcom odborných publikácií. Obidve autorky, ktoré svoje prvé rozhovory poskytli verejnosti ešte na námestí, sú v centre pozornosti  aj tu prítomného štábu Slovenskej televízie. 

Kniha, ktorá po prvý krát panoramatickým spôsobom približuje podstatnú časť histórie slovenského lesníctva je členená na tri základné kapitoly: Kráľovské lesy, Komorské lesy a Štátne lesy, pričom najväčšia pozornosť je venovaná práve poslednej kapitole. Autorky sa v diele vyhli hodnotiacim komentárom a vývojom správy lesov na území Slovenska postupujú v historickom čase s faktografickou presnosťou. Premysleným sa ukazuje aj využitie marga stránok každého listu knihy, kde sa názvy kapitol striedajú s podobizňami lesníckych osobností, fotografií budov, faksimile máp, či s inými dobovými reáliami viažucimi sa k hlavnému textu. Mnohé z jedinečných fotografií poskytlo zo svojich zbierkových fondov práve Lesnícke a drevárske múzeum. V závere 90 stránkovej knihy je prehľadné kalendárium a viacjazyčné rezumé.    

V uvedenom diele sme nepochybne získali  pomôcku, ktorá nám poslúži pri orientácii v historickej spleti udalostí sprevádzajúcich správu majetku, ktorého  zveľaďovanie je našou prvou povinnosťou. Poslúži nám však aj pre  prácu s verejnosťou, pretože je napísaná dostatočne zrozumiteľnou a príťažlivou formou. Tento  efekt  násobí aj grafické spracovanie diela  pod ktoré sa podpísal renomovaný umelec Robert Brož. Knihu pre náš podnik zhotovilo vydavateľstvo Neografia  Martin, ktorého pracovníci, rovnako ako aj samotné autorky preukázali pre naše požiadavky veľkú mieru profesionálneho porozumenia. Korektná a ľudsky príjemná atmosféra pracovných stretnutí všetkých zainteresovaných sa nepochybne premietla aj do výsledného produktu. Určite aj táto skutočnosť patrí k tým devízam vydavateľského počinu nášho podniku, ktoré sa môžu v budúcnosti  zúročiť pri podobných projektoch. Projektoch, ktorých cieľom bude verejnosti vytrvalo približovať významné miesto lesníctva v dejinách krajiny, ktorá je našou spoločnou  vlasťou. 

Kniha je nepredajná. V súčasnosti je už distribuovaná na naše jednotlivé odštepné závody, kde môže byť využitá pre vlastné vzdelávacie potreby, ako aj účelovú prácu s verejnosťou. 

Jeho Veličenstvo s knihou

Na recepcii. Sprava: K. Vinš, M. Stolina,

J. Urgela, C. Greguš, Š. Žihlavník

Prípitok

Riaditeľka LDM Zvolen

Želmíra Šípková pri prejave

Moderátor P. Gogola s knihou pre víťaza

J. Ďurský pri prejave

Generálny riaditeľ Lesov SR ,š.p., K. Vinš

v rozhovore s riaditeľkou LDM

Zvolen Želmírou Šípkovou

 

Redaktor s autorkami

Ján Mičovský