Prof. Ing. Pavel Roško, DrSc. – 80 ročný

 

V minulom roku sa dožil cenného veku 80 rokov vynikajúci vedec, vysokoškolský pedagóg a zároveň špičkový praktik v oblasti lesníckej techniky pán prof. Ing. Pavel Roško, DrSc.

Ak chceme aspoň približne, ale zároveň stručne charakterizovať jeho celoživotné pôsobenie na poli lesníckeho technického inžinierstva, najlepšie to vystihuje slovné spojenie „praktik vedy – vedec praxe“.

Profesor Roško má osobitný dar mimoriadne vysokého stupňa  invencie. Akonáhle narazí na problém, v tej chvíli vidí cesty ako problém riešiť, srší nápadmi, pozná metódy a spôsoby ďalšieho postupu. A čo je možno ešte cennejšie, ako jeden z mála vynikajúcich teoretikov dokáže svoje vedecké vízie a nápady prakticky okamžite pretvoriť do reálnej podoby čísiel, faktov, postupov, výsledkov.

Takáto symbióza teoretického poznania a praktických aktivít  priviedla prof. Rošku na najvyšší stupeň vedeckej kvalifikácie  a na najvyšší stupeň vedecko-pedagogickej hodnosti vysokoškolského učiteľa.

Kvalitné vzdelania, vytrvalá každodenná presná vedecká práca, hlboký vzájomný  prienik poznania biologických a technických princípov lesníctva vyprofilovali prof. Rošku ako odborníka, ktorý dokáže matematizovať väčšinu riešených problémov a tým postaviť exaktný základ svojej práce. Matematika, ako nástroj vedy sa stala v rukách prof. Rošku tým, čím boli husle v rukách Paganiniho. Každý pomocou svojho nástroja obohatil kultúru ľudského ducha a obohatil ľudské poznanie.

Na prvý pohľad by sa to mohlo zdať samozrejmosťou. Nie je to samozrejmosť – to je vzácna  odborná a osobnostná kompetencia s ktorom sa v odborných kruhoch v takejto vyhranenej podobe stretávame práve len u prof. Rošku.

Množstvo udelených patentov, napísaných vedeckých prác, monografií, prezentovaných výsledkov práce na vedeckých konferenciách doma i v zahraničí, ako aj nespočitateľné množstvo konkrétnych projektov  v praxi, sú hlbokou brázdou na poli slovenského lesníctva.

Všestrannosť prof. Rošku je dokumentovaná v rôznych aktivitách lesníctva. Medzi dominantné prvky pôsobenia  prof. Rošku v lesníctve patrí vývoj lanovky LANOR, realizácia terénnej a technologickej typizácie na Slovensku, riešenie konkrétnych lokalít sprístupňovania lesov, vytvorenie princípov zjednodušeného projektovania približovacích ciest, vytvorenie systému nonogramov pre výpočty parametrov lanoviek, vytvorenie množstva tabuliek, smerníc, návodov a postupov. Tým zreteľne formoval profil  lesníctva na Slovensku.

Technické diela, ktoré prof. Roško vytvoril na území prakticky celého Slovenska sú a zostanú trvalým dokumentom jeho mimoriadne účinného pôsobenia v praxi.

Veľkú časť svojho tvorivého. vedeckého a učiteľského života strávil prof. Roško na Katedre lesnej ťažby a mechanizácie Lesníckej fakulty Technickej  univerzity vo Zvolene. Prakticky až dodnes prenáša  prof. Roško svoju odbornú invenciu a vitalitu na bývalých spolupracovníkov, formuje ich myslenie a motivuje k aktivite. Ďakujeme.

Aj keď je dnes už pán prof. Ing. Pavel Roško, DrSc. na zaslúženom odpočinku v rodnom Tisovci, jeho menovka je stále na dverách jeho bývalej pracovne.

Do ďalších rokov prajeme veľa zdravia a pohody.

 

Pracovníci katedry lesnej ťažby a mechanizácie