Stromček ako dar

 

Lesník je povolanie, ktorá vyžaduje - viac než ktorékoľvek iné – uvažovať v časovom horizonte vzdialenej budúcnosti. Veď plody práce súčasnej generácie lesníkov ocenia až pravnuci. Možno práve preto dokážu mnohí lesníci citlivo vnímať potrebu starať sa  - podobne ako o les - o mladú generáciu. V kontexte s touto skutočnosťou je logické a zmysluplné, že v čase blížiacich sa vianočných sviatkov boli z iniciatívy pána generálneho riaditeľa obdarované všetky detské domovy na Slovensku vianočnými stromčekmi. Lesy SR sa rozhodli pri realizácii tejto iniciatívy nadviazať spoluprácu s nadáciou Úsmev ako dar, ktorá programovo spolupracuje s detskými domovmi už viac než dvadsať rokov.

Žiaľ nie je možné priblížiť priebeh tejto benefičnej akcie v plnom rozsahu. Veď Lesy SR darovali  až 231 stromčekov pre 106 detských a reedukačných domovov, špeciálnych základných škôl, diagnostických, integračných a krízových centier na celom Slovensku. Taktiež pódium benefičného koncertu Úsmev ako dar, ktorý sa uskutočnil v bratislavskom PKO 13. decembra, zdobili stromčeky, darované Lesmi SR.

Dostali sme informáciu o podiele  OZ Žarnovica na zabezpečení podujatia od kolegu Dušana Dávida. Vedenie OZ Žarnovica oslovilo všetky detské domovy a inštitúcie, ktoré sa venujú deťom v ich pôsobisku a zisťovalo ich záujem o stromček pre deti.

Viaceré inštitúcie umiestňujú deti cez Vianočné sviatky do rodín a tieto záujem o stromček neprejavili. Niektoré ich deti sa však zúčastňujú v rámci nadácie Úsmev ako dar vianočných pobytov v rôznych zariadeniach. V našom regióne takéto pobyty zabezpečuje Agentúra OK s účasťou detí z detských domovov z celého Slovenska. Pre túto agentúru OZ Žarnovica zabezpečil tri vianočné stromčeky aj s čokoládovými ozdobami, ktoré boli určené pre jednotlivé zariadenia, v ktorých sú deti cez Vianočné sviatky umiestnené a ktoré osobne riaditeľ závodu odovzdal riaditeľovi agentúry p. Moškovi za prítomnosti detí, ktorým rozdal aj  sladkosti. Ďalšie dva stromčeky s čokoládovými ozdobami boli odovzdané riaditeľovi Domova sociálnych služieb  pre deti telesne a mentálne postihnuté na Hrabinách p. Krištofovi.

Dostali sme do redakcie aj príspevok od našich kolegov  zo Smoleníc. S vďakou na ich dar spomínajú deti a personál základnej špeciálnej školy, detských domovov a diagnostických centier od Holíča cez Dunajskú Stredu až po Záhorskú Bystricu. Na fotografiách je pestovateľ LS Bratislava Ing. Marián Rebeka pri odovzdávaní vianočných stromčekov deťom v zariadeniach v  Bratislave a Záhorskej Bystrici. Jeden záber je z programu ŠZIŠ, na ktorý boli kolegovia zo Smoleníc pozvaní.  

Ďakujem pánu riaditeľovi Ing. Jánovi Hudákovi, Dáške Lančaričovej a Mariánovi Slobodovi zo Smoleníc a Dušanovi Dávidovi zo Žarnovice za príspevok. Iste by bolo možné informovať o všetkých OZ a ich podiele na úspešnosti tohto podujatia, ale bohužiaľ to pre obmedzený rozsah časopisu Lesník nie je možné.

Ďakujem všetkým pracovníkom odštepných závodov, ktorí prispeli k tomu, že vďaka benefičnej iniciatíve Stromček ako dar sme spoločnými silami v očiach verejnosti trochu zvýšili kredit lesníckej profesie a nášho  podniku.

 

Peter Gogola

Foto: Marián Sloboda