Štátnym podnikom sa majú rozviazať ruky pri predaji nepotrebného majetku

 

Ministerstvo hospodárstva SR vypracovalo novelu zákona o veľkej privatizácii, ktorá má štátnym podnikom umožniť pružnejšie predaje prebytočného majetku tak, aby získané zdroje mohli neskôr využiť v procese svojej transformácie. Osobitne dôležité je to v tomto období pre štátny podnik Lesy SR, ktorý chce vláda transformovať na akciovú spoločnosť, avšak na potrebné zmeny chce manažment podniku získať chýbajúce zdroje práve aj z predajov nepotrebného majetku.

Novela, ktorá už bola posunutá do pripomienkového konania, konkrétne odstraňuje objemové limity odplatných prevodov štátneho majetku. Doteraz totiž mohli štátne podniky v jednom kalendárnom roku odpredať svoj majetok len do výšky 5 miliónov Sk. Od budúceho roka by sa už ale žiadosti štátnych podnikov mali vybavovať oveľa pružnejšie.

Zmeny však MH nerealizuje len na požiadanie Ministerstva pôdohospodárstva SR, ktoré je zakladateľom Lesov SR, ale problémy s obmedzeniami predaja dubiózneho majetku mali aj subjekty pod ministerstvami dopravy, obrany, životného prostredia či samotným ministerstvom hospodárstva. Získané peniaze sa môžu využiť pri majetkovoprávnom vysporiadaní iných nehnuteľností či útlmovom programe baníctva a podobne.

Transformačným projektom Lesov SR, ktoré obhospodarujú zhruba 50 % slovenských lesov, sa má slovenská vláda zaoberať na svojej 104. schôdzi v stredu 13. októbra. Lesy SR svoj neupotrebiteľný a prebytočný majetok k záveru vlaňajšieho roka vyčíslili celkovo na viac ako 453 miliónov Sk. Nehnuteľný majetok z toho tvoril 369 miliónov Sk a hnuteľný 84 miliónov Sk.

                                                                                                                        TASR 11.10.2004