Certifikácia lesov na vzostupe

Lesy SR pracujú s dvoma najrozšírenejšími systémami certifikácie lesov na svete

   

 Lesy SR, š.p. ako žiadateľ a individuálni vlastníci lesov regiónu s rozlohou 81 tisíc hektárov v okresoch Banská Bystrica, Brezno a Zvolen, ktorí sa zúčastnili na certifikácii, získali osvedčenie od akreditovaného certifikačného orgánu Perfect Quality Mark o tom, že obhospodarujú lesy trvalo udržateľným spôsobom v súlade s kritériami Slovenského systému certifikácie lesov.  Úspešná realizácia tohto pilotného projektu umožní Združeniu certifikácie lesov Slovenska (ZCLS) predložiť národný certifikačný systém už v októbri tohto roka na schválenie Rade riaditeľov PEFC, Programu pre vzájomné uznávanie lesných certifikačných systémov.

„PEFC je najrozšírenejším systémom certifikácie lesov na svete a organizácia, v ktorej je 27 štátov štyroch svetadielov s rozlohou lesov presahujúcou 1,3 mld. hektárov, čo predstavuje 39 percent z celosvetovej výmery lesa. Združenie certifikácie lesov Slovenska bolo prijaté za riadneho člena PEFC pred dvoma rokmi, dnes stojíme na prahu získania národného certifikačného systému, ktorý nám umožní uplatňovať v riadení kritériá a postupy, smerujúce k trvalo udržateľnému hospodáreniu v lesoch na Slovensku, ktorého súčasťou je napríklad aj zamedzenie nelegálnych ťažieb,“ hovorí predseda ZCLS Ing. František Štulajter, CSc.

Certifikácia v praxi je vlastne hodnotením nezávislou treťou stranou toho, či hospodárenie v lesoch zodpovedá ekologickým, ekonomickým a sociálnym štandardom.  Zároveň je veľmi dôležitým nástrojom na podporu princípov trvalo udržateľného hospodárenia (TUH) v lesoch v trhovej ekonomike. Samotný proces cerfikácie PEFC sa pritom opiera o 6 kritérií a 27 kvantitatívnych indikátorov TUH. „Široká akceptovateľnosť cerifikačného systému PEFC je daná vznikom národných certifikačných systémov, ktoré na jednej strane zabezpečujú plnenie celosvetových kritérií a indikátorov trvalo udržateľného hospodárenia, na strane druhej v plnej miere zohľadňujú stav obhospodarovania lesov v danej krajine,“ dodáva F. Štulajter.

Združenie certifikácie lesov Slovenska išlo vo svoje práci ďalej, keď spracovalo aj technický dokument, ktorý obsahuje postup a spôsoby overovania spracovateľského reťazca dreva. Cieľom tejto snahy je preukázať, že spracovateľ drevnej suroviny má vytvorené také podmienky na príjem suroviny, jej spracovanie a expedíciu, ktoré zákazníkovi garantujú, že obdrží výrobky, pri ktorých je možné sledovať ich pôvod z lesov, certifikovaných podľa systémov uznaných Radou PEFC v Luxemburgu. V združení očakávali, že práve komora spracovateľov dreva prevezme gesciu nad rozbehnutím systému certifikácie spotrebiteľského reťazca, jej členovia však ešte v minulom roku bez bližšieho vysvetlenia oznámili, že svoje aktivity v ZCLS pozastavujú...

Nie je bez zaujímavosti, že po systéme PEFC je druhým najrozšírenejším certifikátom na svete systém FSC -  Združenie ekologického lesníctva, ktorý vznikol v severnej Amerike a neskôr sa rozšíril aj v Európe. Lesy SR, š.p. už vlastnia certifikát FSC pre územie, na ktorom hospodári odštepný závod Prešov, certifikácia podľa systému FSC prebieha v súčasnosti na území odštepných závodov v Trenčíne a v Považskej Bystrici.

                                                                                                               Jozef Marko