77 korún vlčích

Dlho som premýšľal, či tento text zaradiť do Lesníka. Viem, že vyvolá u mnohých čitateľov nesúhlas. Som si istý, že mnohí čitatelia majú na vec odlišný názor. Ale aj  v tom je skryté čaro demokracie: každý sa môže slobodne rozhodnúť. Ja som sa už rozhodol.

Ak hovoríme o ochrane prírody, treba to povedať hneď a nahlas: prví ochrancovia prírody boli lesníci. Oni zachránili lesy pred bezhlavým vyrubovaním, oni zalesnili holiny a držali ochrannú ruku nad novozaloženými porastmi. Odvtedy uplynulo viac ako dvesto rokov. Dnes sa medzi ochrancov prírody radia aj mnohí laici, ktorí – vedení nepochybne úprimnou snahou – proklamujú neodborné názory a prostredníctvom médií často mätú až manipulujú verejnú mienku. Rôzne ochranárske združenia, spolky a zoskupenia využívajú vzrastajúci záujem verejnosti o stav životného prostredia a extrémnymi spôsobmi sa snažia medializovať to, čo sami pokladajú za ohrozenie prírody. Médiá, najmä tie bulvárne, nezriedka stavajú proti sebe lesníkov a ochranárov. Pritom tento konflikt je len iluzórny – každý slušný lesník pokladá ochranu prírody za vec osobnej cti. Mal som príležitosť spoznať náčelníka združenia Vlk Ing. Lukáča osobne. Je to človek, ktorý je presvedčený o svojej pravde a kráča za svojím cieľom. Či má pravdu, to si netrúfam posúdiť. Myšlienka bezzásahových lesov je zaujímavá a bezpochyby aj životaschopná, len otázka ich rozsahu je asi témou na dlhšiu debatu. Moje rozhodnutie podporiť Vlkov vychádza z poznania, že ich snaženie je vyjadrením úprimnej snahy o zachovanie lesov. Preto som sa rozhodol „kúpiť“ si sedemdesiatsedemkorunovú bankovku, vydanú Vlčou bankou, čo znamená, že som zadal v prospech Vlkov trvalý platobný príkaz vo výške 77 Sk.

Ak máte na vec podobný názor, ako ja, tu je návod na získanie vlčej 77-korunáčky:

Trvalým príkazom banke, ktorá vedie váš účet alebo mzdovej učtárni vášho zamestnávateľa, môžete pravidelnou mesačnou platbou prispievať na činnosť VLKa. Minimálna suma mesačnej platby je 77 korún, čo je zároveň hodnota symbolickej bankovky, ktorú od nás dostanete. Bankovky podľa grafického návrhu Ľuby Dzúrikovej vydáva Vlčia banka.

Ako treba postupovať:

a)       Oznámte nám svoje meno a adresu a my vám pridelíme číslo bankovky

b)       Uskutočnite trvalý príkaz, pričom ako variabilný symbol uveďte číslo pridelenej 77-korunáčky

c)       Potom, ako dostaneme výpis o prvej platbe vášho trvalého príkazu, pošleme vám bankovku

Údaje, ktoré budete potrebovať pre uskutočnenie trvalého príkazu:

Adresát (Názov účtu)

  Lesoochranárske zoskupenie VLK 082 13 Tulčík 27

Číslo účtu/Kód banky 413072483/7500
Konštantný symbol 0558
Variabilný symbol číslo bankovky

  Peter Gogola