Lesné požiare u nás a vo svete

Štatistika lesných požiarov

Médiami prebehlo mnoho informácii o výskyte lesných požiarov vo svete, ktoré v niektorých krajinách mali katastrofálne dopady.

V podmienkach š.p. Lesy SR môžeme výskyt požiarov najmä v závislosti na vývoji počasia hodnotiť veľmi pozitívne. Vývoj vo výskyte lesných požiarov je v rozhodujúcej miere závislý na priebehu počasia a na  ľudskej činnosti pri manipulácii s otvoreným ohňom. Doterajšie údaje za rok 2004 sú v tomto ohľade mimoriadne priaznivé.

V lesoch, obhospodarovaných štátnym podnikom Lesy SR, bolo v tomto roku zatiaľ zaregistrovaných 33 lesných požiarov (pre porovnanie: v roku 2003 to bolo 143 požiarov).

 

Prehľad hlavných ukazovateľov za     za  ¾ rok 2004       za  ¾ rok 2003

-   počet lesných požiarov                           33                                 143

-   poškodená plocha                                  28,67 ha,                201,01 ha,

-   zničená plocha                                       13,24 ha,                  85,55 ha,

-   výška škôd pre evidenčné účely            666 tis. Sk,            5 841 tis. Sk,

 

-   iné požiare                                                 2                           12

-   výška škôd pre evidenčné účely                25 tis. Sk.          1 470 ti. Sk.

 

Najčastejšou príčinou vzniku požiarov je ľudská činnosť, najmä vypaľovanie trávy, návšteva lesa, turistika. Ďalšou príčinou sú neznáme príčiny, ktoré  s veľkou pravdepodobnosťou môžeme pripísať na vrub ľudskej činnosti. Len tri  požiare vznikli z iných nezistených príčin a jedna príčina vzniku  požiaru bola zaznamenaná pri spaľovaní zbytkov po ťažbe cudzím dodávateľom.

V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov sa u odštepných závodov vykonávala hliadkovacia činnosť našimi zamestnancami. V rámci podniku bola objednaná na hliadkovaciu činnosť, prípadne protipožiarny zásah aj Letecká požiarna služba.

Okrem aktívnej účasti na prevencii proti vzniku lesných požiarov na niektorých odštepných závodov boli vykonané aj komplexné , tematické a následne kontroly Okresnými riaditeľstvami HaZZ bez zistenia väčších nedostatkov.

                                                                                    Ing. Marian Jagerčík

Požiare na Aljaške

Rádio Slovensko 12:00 18.08.2004

Lesné požiare na americkej Aljaške zachvátili podľa oficiálnych údajov už vyše 20 tisíc hektárov lesa a lesnej pôdy. Podľa predstaviteľov rezortu lesníctva, ide o nový rekord, ktorý signalizuje možné zmeny v klimatických podmienkach a zložení rozsiahlych lesných porastov.

 

Požiarnici v Kalifornii získavajú kontrolu nad lesným požiarom

Los Angeles 21. júla (TASR) - Požiarnici začínajú získavať kontrolu nad lesným požiarom v Kalifornii, ktorý ohrozoval viac ako 1500 domov severne od Los Angeles a ktorý zničil viac ako 1400 hektárov lesa. Ako včera oznámili oficiálni predstavitelia, požiar, ktorý sa začal v sobotu, keď drôty elektrického vedenia zabili jastraba, bol včera ráno zo 45 percent pod kontrolou. Asi 1500 hasičom sa s podporou špeciálnych lietadiel, vrtuľníkov a buldozérov podarilo udržať v bezpečnej vzdialenosti od domov a nasmerovať ho do porastu, kde môže spôsobiť len malé škody. Teraz sa snažia oheň ohraničiť, čo si však ešte vyžiada veľa úsilia.

Na Aljaške, ktorú postihla jedna z najhorších sezón požiarov odkedy sa vedú záznamy, úrady nariadili evakuáciu niektorých častí mesta Fairbanks. Požiar, ktorý sa k mestu priblížil, zničil viac ako 190.000 hektárov lesa. Tento rok požiare na Aljaške zničili už viac ako 360.000 hektárov lesov. Keďže väčšina zo 107 požiarov v tomto štáte horí v odľahlých a neobývaných oblastiach, mnohé nechávajú voľne horieť.

 

Na boj proti požiarom v Portugalsku poskytli lietadlá Madrid, Atény a Rím

Lisabon 27. júla (TASR) – V Portugalsku, kde naďalej horí osem veľkých požiarov a nie sú pod kontrolou, čakali dnes na päť ďalších cisternových lietadiel, ktoré majú pomôcť pri hasení. Lietadlá poskytlo Španielsko, Grécko a Taliansko, oznámil dnes minister vnútra Daniel Sanches. Požiare zasiahli v Portugalsku 14 z 18 regiónov.
          Na tlačovej konferencii Sanches vyhlásil, že Lisabon požiadal o letecké hasičské prostriedky krajiny, ktoré samy tiež často musia čeliť požiarom.
          Ešte v ranných hodinách čakali portugalskí požiarnici na tri stroje Canadair z Grécka a Španielska. Lisabon do boja proti požiarom mobilizoval aj vojakov. Taliansko dalo k dispozícii jedno cisternové lietadlo.
          Jeden z najväčších požiarov ničil porasty v horstve Monchique v juhoportugalskej oblasti Algarve. Letecké prostriedky by mali podporiť 150 požiarnikov v tejto oblasti.
          V chránenej rezervácii Serra de Arrabida, kde sa nachádza stredomorská vegetácia so zriedkavými druhmi, vzdialenej asi 30 kilometrov južne od Lisabonu, sa požiar znova rozhorel. Pôvodne požiarnický zdroj nahlásil, že je pod kontrolou.
          Daniel Sanches v pondelok povedal, že počet požiarov sa v priebehu dvoch dní zvýšil štvornásobne v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku. Pritom vlani postihli Portugalsko ničivé požiare, ktoré zdevastovali takmer 400.000 hektárov lesov a zomreli pri nich 18 ľudia. Minister tiež oznámil mobilizáciu ďalších 250 vojakov na kontrolu a ochranu v rizikových oblastiach.
          Lisabon v nedeľu požiadal Európsku úniu o pomoc po tom, ako sa počet požiarov zvýšil. EÚ súhlasila s tým, že aktivuje svoj mechanizmus civilnej ochrany.