Trendy v ekonomike

Rádio Twist 28.10.2004

 

Už niekoľko týždňov sa politické strany veľmi nahlas zaoberajú transformáciou štátnych lesov. Napriek tomu, že materiál je pripravený na schválenie vo vláde, na stoly ministrov sa nevie dostať. Neustále je celý problém odkladaný a stáva sa ďalšou traumou vládnucej koalície. Prečo, opýtali sme sa reportéra týždenníka TREND Gabrirla Beera.

Už niekoľko krát sa zišli odborníci všetkých vládnúcich politických strán. Väčšina z nich odsúhlasila, po istých zmenách projekt reštrukturalizácie štátnych lesov. Celý projekt však blokuje SDKÚ. Aj keď sa budú používať rôzne argumenty na oddôvodnenie sporov, podstata celého problému o štátne lesy je to, kto a koľko ľudí bude môcť kontrolovať obchod s drevom na Slovensku. Treba rovno povedať, že obavy sú z toho, že obchod z drevom skončí v rukách ľudí združených okolo maďarskej koalície. No zmeny v obchodovaní s drevom určite treba urobiť poriadky.

Prečo?

V doterajšom systéme zanechali niektoré spoločnosti značné dlhy. Sú obavy, že bez zmien by boli v obchodované s drevom také diery, že aj pre menej spoľahlivé spoločnosti by nebolo problémom sa dostať k drevu. Sú snahy ponechať obchodovanie s drevom na úrovni odštepných závodov. Žiaľ riaditelia týchto závodov sú z veľkej miery pod vplyvom politických strán, ktoré ich nominujú. A slovenské skúsenosti jednoznačne hovoria, že miestni podnikatelia si vedia nájsť cesty na ovplyvňovanie regionálnych politikov, ktorí zas držia šéfov lesov v jednotlivých regiónov.

Podľa toho čo hovoríte, vyzerá to tak, že dnešné spory o lesy sú viac politickým problémom ako odborným?

Áno. Toto konštatovanie potvrdzuje aj ďalší fakt. Pripravované zmeny v lesoch rátali, že na polovicu klesne počet odštepných závodov. Klesne počet úradníkov, firma bude efektívnejšia. Politici však tlačia, aby sa to nestalo. Regionálni politici, ktorí by už nemohli ovplyvňovať lesy v regióne by sa stali slabšími. Nemohli by vyplav na rozdeľovanie vyšších štátnych pracovných pozícií, na lesy. Smutné ale je, že týmto hlasom načúvajú politické centrály v Bratislave.

Debaty o zmenách v lesov medzi politikmi trvajú už niekoľko mesiacov. Je šanca že zmeny vôbec prejdú?

Rozpor je v tom, že SDKÚ zastupuje viac záujmy drevospracujúceho priemyslu. Tí chcú mať istotu, že k drevu sa dostanú. Žiaľ vyťažiť dreva sa dá zo slovenských lesov menej, ako je oň záujem. A to sa hlásia ďalší investori, ktorí by chceli stavať drevospracujúce podmienky na Slovensku. Treba povedať, že nové firmy treba, lebo firiem, ktoré vedia kvalitne spracovať drevo a efektívne ho spracované vyviezť je málo. Nervozita je však od spoločností, ktoré majú zastaralé prevádzky a mohli by skončiť. Tie sa snažia na politikov vyvíjať tlak, aby v lesoch došlo k minimu zmien. Samozrejme z ich strany je snaha udržať ceny dreva na čo najnižšej úrovni. Ak by sa obchodovalo z jedného miesta, nebol by priestor na stláčanie cien a rôzne obchodnícke hry.

 

Televízne noviny

TV Markíza 19:00 02.11.2004

 

V parlamente dnes nedochádzalo len k sporom medzi koalíciou a opozíciou ,ale aj v samotnej koalícii. Dôvodom je prijatie návrhu poslanci Miroslava Maxona, ktorý pozastavuje transformáciu a reštrukturalizáciu štátneho podniku Lesy. Transformáciu Lesov presadzuje minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. Výhrady voči nej mala aj SDKÚ a práve jej poslanci dnes návrh Miroslava Maxona z HZDS podporili.  

Reakcia zo strany SMK bola preto patrične tvrdá. Podľa Bélu Bugára SDKÚ takýmto spôsobom obišla koalíciu.

Béla Bugár, predseda SMK: 'Je to podraz voči koaličnému partnerovi.'

Milan Hort, predseda poslaneckého klubu SDKÚ: 'Neviem prečo niekto hovorí o podraze. Ak by sme boli hlasovali inak, tak poprieme programové vyhlásenie vlády.'

Jirko Malchárek, podpredseda ANO: 'V každom prípade SDKÚ nikdy nebolo zato , aby sa odsúhlasovali uznesenia ,ktoré smerujú k vláde zo strany opozície. V tomto prípade urobilo výnimku.'

Milan Hort, predseda poslaneckého klubu SDKÚ: 'Nie, my sme vždy trvali na tom, aby sa postupovalo v súlade s programovým vyhlásením vlády.'

Zsolt Simon (SMK), minister pôdohospodárstva: 'Ide o ničo iné, ale to sa musíte spýtať niekoho iného.'

A SMK a KDH dnes obvinili SDKÚ, že intenzívne spolupracuje s HZDS.

Pavol Hrušovský, predseda KDH: 'Sú podozrenia, že dohody medzi Hnutím za demokratické Slovensko a SDKÚ sú širšie.'

Béla Bugár, predseda SMK: 'Nemám žiadny dôkaz, nemám na papieri , ale vidím čo sa tu robí.'

Milan Hort, predseda poslaneckého klubu SDKÚ: 'Samozrejme, že neexistuje, hlasovania v parlamente o tom svedčia.'

Miroslav Maxon (ĽS-HZDS), poslanec NR SR: 'Rokovali sme o tom na výbore pre pôdohospodárstvo a aj vo výbore pre pôdohospodárstvo tento návrh SDKÚ podporilo.'

Pavol Hrušovský, predseda KDH: 'Situácia v koalícii naozaj začína byť povážlivá.'

 

Týmto sporom sa bude zajtra zaoberať aj mimoriadna Koaličná rada. Napätia medzi koaličnými stranami a najmä medzi SDKÚ a SMK sú však čoraz častejšie. A je preto otázne, či sa už vôbec dajú odstrániť.

Daniel Krajcer, TV Markíza.

 

Koalícia sa dohodla na lesoch, šancu má aj rozpočet

PRAVDA 04.11.2004 (ds)

 

ČASTÁ-PAPIERNIČKA - Koaličné strany našli dohodu v otázke zmien v štátnom podniku Lesy SR. 'Budeme musieť postup z uznesenia Národnej rady čiastočne dodržať,' povedal predseda SMK Bela Bugár.

Vláda tak na základe uznesenia, ktoré v parlamente predložil poslanec ĽS-HZDS Miroslav Maxon a podporili ho aj poslanci SDKÚ a ANO, rozdelí transformáciu Lesov na   niekoľko   etáp.   Minister pôdohospodárstva Zsolt Šimon musí najskôr vypracovať analýzu, potom koncepciu transformácie a nakoniec predložiť zákon. Bugár zároveň potvrdil, že prebiehajúca reštrukturalizácia podniku sa nedá zastaviť, pretože podľa zákona o štátnom podniku je vecou jeho vedenia.

SDKÚ zdôvodnila hlasovanie tým, že je v súlade s Programovým vyhlásením vlády. 'My si myslíme, že nie je. Dokonca sme tam našli jednu vec, ktorá takto nikdy nebola formulovaná,' dodal Bugár v reakcii na bod uznesenia, ktorý požaduje prerokovať už legislatívny zámer zákona o vytvorení akciovej spoločnosti Lesy SR v parlamente. Podľa pôvodnej dohody sa všetky etapy transformácie mali uskutočniť naraz a až nakoniec ich mal schvaľovať parlament. Predstavitelia koaličných strán sa už po niekoľký raz snažili nájsť vzájomnú dôveru, ktorú narušili hlasovania niektorých strán proti partnerom z koalície. 'Dúfam, že dohoda nebude trvať tak krátko, ako sme boli zvyknutí v minulých mesiacoch,' komentoval to predseda KDH Pavol Hrušovský. Bugár na otázku, či verí ubezpečeniu predsedu SDKÚ Mikuláša Dzurindu o tom, že medzi jeho stranou a HZDS. neexistujú nijaké dohody, odpovedal protiotázkou: 'A máme inú možnosť?'

Koaliční     poslanci     majú možnosť dohodu potvrdiť pri hlasovaní o štátnom rozpočte. 'Nikto nespochybnil rozpočet, nikto neavizoval, že by mal návrhy, ktoré by ho menili, najmä nie v zmysle zvýšenia deficitu verejných financií,' tvrdí minister Ivan Mikloš. Posledným otvoreným bodom stále ostáva pokrytie výdavkov, ktoré si vyžiada zriadenie Environmentálneho fondu. Mikloš potvrdil, že rozpočet má podporu všetkých koaličných poslancov, 'ale s potrebou doriešenia envirofondu'.