V utorok 19. októbra sa v bratislavskom divadle West uskutočnil spoločenský večer, spojený s udeľovaním ocenení za významnú pomoc a podporu pri transformácii systému náhradnej výchovy na Slovensku. Spoločnosť detí z detských domovov Úsmev ako dar, ktorá je iniciátorom a „hnacím motorom“ premeny detských domov internátneho typu na domovy rodinného typu, pozvala svojich najvýznamnejších partnerov, aby im vyjadrila vďaku.

Medzi troma desiatkami ocenených (spomeňme aspoň Coca Cola Beverages, Slovenskú poštu, a.s., Slovenský Telecom, a.s., Novácke chemické závody, a.s., Europapier) bol i štátny podnik Lesy SR. Ocenenie z rúk predsedu Spoločnosti priateľov detí z detských domovov Jozefa Mikloška prevzala organizačná riaditeľka Ing. Ivana Špiláková. Manažér nadácie Bruno Biscontini vyjadril vďaku nášmu podniku za viac než 200 vianočných stromčekov pre detské domovy i za významný podiel na realizácii letných táborov pre deti z detských domovov (na 16 chatách Lesov SR sa v priebehu leta rekreovalo 239 detí).

„Úsmeváci“ pripravili program, v ktorom okrem malých tanečníkov z košického detského domova účinkovala Adriena Bartošová a spevácke duo Bobo & Nadja. Program moderovali Lucia Vrábelová a Štefan Skrúcaný. Súčasťou programu bol aj krst knihy „Mamy bocian nenosí“ autorov Martiny Krajčírovej a Jozefa Mikloška. Krstnými rodičmi knihy sa stali Zuzana Tlučková a Štefan Skrúcaný.

 

* Niekoľko definícií filantropie

1.        Filantropia je láska k človeku.

2.        Filantropia je súhrn správania a činností ktoré vedúci k vedomej podpore tretích osôb za účelom dosiahnutia vyššej kvality života jednotlivca a spoločnosti.

3.        Filantropia je organizovaná pomoc, ktorá má charakter trvalého procesu identifikujúceho a liečiaceho „najboľavejšie“ miesta spoločenského života.

4.        Filantropia je správanie charakteristické altruistickými mravnými princípmi, ktoré sa ale na rozdiel od altruizmu zameriava všeobecnejšie, nielen na ľudí z bezprostredného okolia nositeľa. Okrem živelného dávania darov zhŕňa aj organizovanú spoločenskú aktivitu ktorá umožňuje hovoriť o inštitucionalizácii filantropie.