Jozef Gertli Danglár

karikaturista

 

Prečo máte rád les?

Do 10 rokov som vyrastal v horárni na Bratkovskom Moste, takže to je jasné. Keď sme sa presťahovali do Zvolena a pozrel som sa na ten betónový dvor, plakal som, ako keď kopnete do špongie. Vždy, keď mám čas, snažím sa z mesta vypadnúť. Keď k tomu ešte rastú aj hríby, nastáva stav zvaný ideálny. Odpoveď by teda mala znieť asi takto: Les mám rád hlavne preto, že mi chýba.

 

Máte na Slovensku svoje obľúbené miesto?

Bola to asi tá horáreň, ale už ju bohužiaľ zbúrali, tak teraz nemám žiadne špeciálne miesto. Slovensko je parádne skoro celé, keď odrátam „dolnú čiernu zem“. Tým myslím rovinatý juh, ktorý by mi tiež vyhovoval, len by tam musel niekto navoziť kopce.

 

Kde trávite víkendy, voľné chvíle a dovolenky?

Najčastejšie sa poflakujem po Škarbáku (to je Smolenická „gubernia“), lebo to mám najbližšie z Bratislavy, a potom nasleduje Hriňová, Biele Vody, tam ma asi ťahajú rôzne rodinné korene a tiež Tatry, a more. To posledné vzhľadom na časovú a finančnú náročnosť prevádzame s mojimi babami len dva-tri týždne v roku. Takže zasa ostáva len ten les. Najspokojnejší by som bol, keby som mal dosť prachov, nemusel pracovať a mohol by som sa so ženou a deckami túlať celý rok po Slovensku. Mestá by som kľudne z tejto trasy vynechal.

Zahojil by som si všetky depky, vyčistili by sa mi pľúca a bol by som zdravý vytešený optimista, ktorým by som nahradil súčasného mestského zaprdeného nervózneho pesimistu.

Lesu zdar!!!