SMRTEĽNÁ  PRACOVNÁ  ÚRAZOVOSŤ  V  LESOCH 

NA  VÝCHODNOM SLOVENSKU ZA  POSLEDNÝCH  30  ROKOV

 

O úrazoch do roku 2001 som pravidelne prispieval do časopisov. V roku 2002 sme zaregistrovali „iba“ jeden smrteľný pracovný úraz a v roku 2003 sme zaregistrovali tri, a tak chcem dodatočne oboznámiť verejnosť s ich zdrojmi a príčinami.

Vstup do ohrozeného priestoru

Dňa 7.8.2002 na Lesnej správe odštepného závodu Košice pracovali dvaja zamestnanci : pílič a kočiš. Pílič spiľoval buk o rozmeroch: priemer 30 cm, výška 27 m. V tom čase bol kočiš od píliča vzdialený 55 m, čiže v bezpečnej vzdialenosti. V momente, keď spílený padal, tak zrazil - vyvrátil ďalší /o priemere 33 cm, výška 27 m/. Vyvrátený strom zasiahol kočiša, ktorý svojvoľne vošiel do ohrozeného priestoru. Postihnutý mal ochrannú prilbu na hlave, tú mu však strhli konáre a spôsobili zranenia, ktorým v nemocnici dňa 25.8.2002 podľahol.
Začatie spiľovania stromu pílič oznámil kočišovi „Laci stoj tam, lebo spúšťam!“. Že sa kočiš dostal do ohrozeného priestoru už pílič nezaregistroval, pretože sa venoval spiľovaniu. Keby bol kočiš ostal na pôvodnom mieste, k úrazu by nebolo došlo.

Nedostatočný ústup od pňa spiľovaného stromu



         
Dňa 15.4.2003 na Lesnej správe odštepného závodu Prešov pracovali v poraste viacerí živnostníci v bezpečnej vzdialenosti od seba. O 10.40 hod. jeden zo živnostníkov spiľoval buk – troják /priemery: 20,30,44 cm – výšky 10 – 23 m/ rozrastený 110 cm nad zemou.  Ďalší  zo živnostníkov sledoval spiľovanie z hornej strany na svahu zo vzdialenosti 60 m. Videl, že pílič spílil 1 strom z trojáka, ktorý aj padol na zem. Potom sa už venoval svojej činnosti. Po 10 sekundách zaregistroval pád ďalšieho stromu z trojáka a pri pohľade do smeru spiľovania videl, že pílič padá zasiahnutý korunou stromu, ktorý nebol spiľovaný, ale strhnutý z priestoru o 10 m vyššie od trojáka.
          Po obhliadke miesta úrazu je možné konštatovať, že druhý spílený strom z trojáka bol jedným konárom vkliesnený do koruny buka, ktorý bol o 10 m vyššie na svahu. Tento konár strhol stojací buk smerom na postihnutého a tak došlo k úrazu. Pílič mal ochrannú prilbu na hlave, tú mu však konáre strhli z hlavy /viditeľné poškodenie prilby/ a spôsobili smrteľné zranenie. Pílič síce ustúpil od pňa na vzdialenosť 2 m, čo však bolo málo. Možno, keby nebol pod vplyvom alkoholu /0,63 promile/, bol by registroval, že jeden z konárov je vkliesnený do koruny buka o 10 m vyššie a bol by ustúpil do bezpečnejšej vzdialenosti, ktorá je podľa Pravidiel BOZP minimálne 4 metre šikmo dozadu  pod uhlom 45 stupňov.



Opäť vstup do ohrozeného priestoru



          Dňa 19.9.2003 v lesnej spoločnosti – Lesy, pozemkové spoločenstvo Čierna Lehota utrpel smrteľný pracovný úraz lesník, ktorý mal uzatvorenú pracovnú zmluvu so súkromným podnikateľom nie na výkon ťažby, ale na zabezpečenie odborného výkonu správy lesa – ako odborný lesný hospodár. Takúto istú pracovnú zmluvu mal súkromný podnikateľ uzatvorenú s ďalším lesníkom. Títo dvaja lesníci sa rozhodli, že spília niekoľko stromov v poraste z dôvodu jeho presvetlenia vlastnými motorovými pílami. Pripomínam, že súkromný podnikateľ zabezpečoval výkon ťažby dreva živnostníkmi. O úmysle lesníkov nevedel.
V tom kritickom čase postihnutý ostril reťaz motorovej píly a druhý lesník spiľoval smrek o rozmeroch /priemer 75 cm, výška 26 m/. Postihnutý bol v čase ostrenia v bezpečnej vzdialenosti. Po páde spíleného smreka lesník začal spílený padnutý kmeň odvetvovať. Po odvetvení cca 16 m kmeňa zastal, odpočíval, a vtedy zaregistroval monotónny zvuk píly spolupracovníka. Pred ním vo vzdialenosti 6 m zbadal postihnutého, ktorý ležal na zemi pod korunou stromu. Už nejavil známky života.
Na základe výpovedí a obhliadky miesta úrazu je možné konštatovať, že keď lesník spiľoval strom, nepresvedčil sa dôsledne, či v ohrozenom priestore sa nenachádza jeho spolupracovník a vykonal hlavný rez na strome, ktorý pri páde zrazil prvého lesníka. Lesník, ktorý spiľoval strom- obsluhoval, používal motorovú pílu bez oprávnenia na jej obsluhu. Naviac pracoval pod vplyvom alkoholu /0,75 promile/. Na tomto úraze nesie vinu aj postihnutý, ktorý svojvoľne vstúpil do ohrozeného priestoru po vykonaní ostrenia svojej píly. Bol síce držiteľom oprávnenia na obsluhu motorovej píly, ale naposledy absolvoval preškolenie 15.1.1998 . Interval preškolenia a preskúšania obsluhovateľa je stanovený vo Vyhl. č. 43/1985 každé 2 roky. Naviac nepoužíval počas práce ochrannú prilbu. Smrteľné zranenia hlavy mu spôsobili konáre koruny padajúceho spíleného stromu. S predpismi BOZP boli obaja lesníci preukázateľne preškolení.


Zdroj úrazu : kmeň a kôň



            Dňa 6.12.2003 vykonávali sústreďovanie dreva v poraste Lesného pozemkového spoločenstva Liptovská Teplička otec a syn – obaja živnostníci. Po príchode do porastu pár koní rozpriahli a každý sústreďoval drevo jedným koňom. O 10.30 hod. postihnutý upol hrubším koncom dopredu 2 kmene o rozmeroch: priemer 20,23 cm, dĺžky 19,20 m. Začal ich sústreďovať po svahu so sklonom 30 stupňov a šikmo po svahu dole. Jeho činnosť sledoval otec zo vzdialenosti 60 m. Keď jeho syn prešiel povedľa koňa aj s nákladom asi 30 m, jeden z kmeňov sa začal pohybovať rýchlejšie, pričom podrazil nohy kočiša, ktorý padol na zem a spomínaný kmeň v tom momente podrazil nohy aj koňovi, ktorý dopadol na postihnutého. Po páde sa kôň postavil a ostal stáť. Otec, keď dobehol na miesto nešťastia, videl, že syn prestáva javiť známky života – po krátkej chvíli zomrel. Príčina úrazu? Postihnutý pracoval pod vplyvom alkoholu /1,72 promile/ a nešiel v bezpečnej vzdialenosti od vlečeného nákladu tak, aby ho nezasiahli vlečené kmene.
V zmluve o vykonaní prác sa postihnutý zaviazal, že bude dodržiavať Pravidlá BOZP č. 3/1989 /bezpečnostné predpisy pre sústreďovanie dreva koňmi/.

     Nech uvedený prehľad o smrteľnej úrazovosti a uvedené úrazové deje slúžia k uvedomeniu si ľudí, pracujúcich v lesoch, že dodržiavanie predpisov bezpečnosti práce je povinné.


Ing. Ondrej  G E R E N D A