Stretnutie po roku...

 

Členovia lesníckeho Klubu dôchodcov na zájazde v Lesníckom skanzene

 

Takmer s presnosťou na deň, 14.9.2004, sa po roku stretli členovia Klubu dôchodcov pri ústredí podniku na svojom už tradičnom zájazde a výlete, ktorý bol tentoraz spojený aj so schôdzou. Po skúsenostiach z absolvovaných zájazdov zástupcovia klubu, v spolupráci so závodným výborom ZO OZ pri generálnom riaditeľstve, vybrali za miesto zájazdu  miesto, ktoré by sa malo stať pútnickým miestom lesníkov všetkých generácii, azda aj miestom rodinných výletov za poznaním ukážky sústredenej biocenózy lesa celej amplitúdy jeho vývoja, práce v lese, lesníckej histórie, všetko na malom území. Áno, miestom konania zájazdu bol Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline na Čiernom Balogu.   

Ako to už býva tradíciou, presnosť je doménou lesníckych seniorov a k vstupnej bráne do skanzenu na stretnutie so sprievodcom, ktorým nebol nikto iný ako jeho krstný otec Ing. Mičovský, ostala chvíľka na  občerstvenie, „debatu“ a zvítanie po roku.

Počas dvaapolhodinovej prechádzky  sme stihli prejsť a prehliadnuť si „iba“  polovicu zastávok a zaznamenať svoju návštevu do pamätnej knihy v novoinštalovanej horárni. Veď po roku fyzická zdatnosť niektorých účastníkov zájazdu pochopiteľne poklesla a využili možnosť návratu kratšou trasou.  Tí zdatnejší neodolali a dokončili prehliadku. To už mnohí mysleli na obed v podobe gulášu v prírodnej scenérii doliny Brôtovo na LS Dobroč, v lokalite   Pred Skalicou, ktorý pripravil známy čiernobalocký „gulášmajster“ Š. Kvietok. Je  nespochybniteľné, že po dobrej prechádzke chutil spolu s pohárom vínka.

Počas neformálnej diskusie v priebehu schôdze zazneli rôzne otázky, z ktorých je treba spomenúť aktuálne rezonujúcu tému  transformácie.  Zaujímavou je  ponuka, iniciatíva a či výzva od známeho lesníckeho rezbára a umelca pána R. Bláhu, ktorý aj napriek veku je ochotný v prípade poskytnutia „suroviny“ prispieť svojim rezbárskym dielom medzi exponáty skanzenu.     

Čo si odniesli účastníci zájazdu? Spomienku návratu na miesta, kde si mnohí plnili služobné povinnosti, spomienku na  konečnú realizáciu myšlienky, o ktorej sa už v minulosti  rozprávalo a hlavne predsavzatie, že mnohí sa sem vrátia so svojimi rodinami.

V mene účastníkov zájazdu verejné poďakovanie tlmočí  pracovníkom OZ Čierny Balog, ktorý sa pričinili o príjemný  zážitok s jedného pekného jesenného dňa začínajúceho babieho leta.

                                                                       Ing. Peter Slobodník, sprievodca účastníkov