Ako to bude s obnovou a výchovou lesa?

Lesy Slovenskej Republiky sú dnes obhospodarované novoorganizovanými lesnými závodmi, lesnými správami a lesníckymi obvodmi, lepšie povedané ich pracovníkmi. V podstate ich však mienia obhospodarovať prostredníctvom firiem, ktoré sa zaoberajú prácami v lesoch, teda zadávateľským spôsobom.

Nechcem tu hovoriť o výhodách, alebo nevýhodách, ktoré pri takomto obhospodarovaní lesov a pri jednotlivých výkonoch sú, ale chcem sa zamerať len na obnovu lesa a na výchovu lesa. Treba si  uvedomiť, že pre obnovu lesa je veľmi dôležité ako sa prevedie obnovná ťažba. Pri správnom postupe počas obnovnej doby by sa pri dorube mala uvoľniť už na obnovovanej ploche, aspoň na jej polovici, asi 10 ročná mladina- podrast. V lesníckej praxi sa dostatočne nevyužíva práve táto možnosť obnoviť les prirodzeným spôsobom. Po dorube je potrebné tento prirodzený nálet uhádzaním haluziny uvoľniť, poškodené jedince vyrúbať a voľné plochy doplniť výsadbou príslušných sadeníc lesných drevín. Prirodzené nálety je možné ešte pred dorubom doplňovať podsadbami. Pri doplňovaní prirodzeného náletu je potrebné brať do úvahy obnovný, prípadne i prevádzkový cieľ.

Pri takejto obnove lesa je však jeden problém a síce, aby sa pri dorube prirodzený nálet, prípadne podsadba nezničila. Aby sa to nestalo, je potrebné dopredu rozriešiť spôsob vypratávania vyťaženej hmoty a zabezpečiť smerovú stínku. Pri takejto ťažbe, ak sa bude robiť dodávateľským spôsobom, bude nesporne veľkým problémom, aby sa požiadavka zachrániť čo najviac z prirodzeného náletu zaistila.

Ak sa rúbaniská a holiny majú zalesniť dodávateľským spôsobom, aby sa mohla stanoviť primeraná cena za prevedenú prácu, musela by sa podrobne prejsť celá zalesniť sa majúca plocha s lesníkom a zástupcom realizátora práce, pričom by sa muselo zistiť koľko a akého druhu sadeníc je potrebné vysadiť a čo sa kde má vysadiť. Toto nie je jednoduchá práca a je náročná aj na čas.

Nie menšia úloha lesníkov čaká v súvislosti s ošetrovaním kultúr a s prerezávkami. Pri prerezávkach je potrebné nie len zabezpečiť správnu intenzitu zásahu, ale sa starať aj o správne zastúpenie drevín vzhľadom na ich cieľové zastúpenie. Treba tiež povedať, že každý hektár prerezávkového porastu môže, ba veľmi často je rozdielny a vyžaduje si iný zásah.

Na lesných obvodoch čaká lesníkov ešte celý rad rôznych prác, ako je ochrana lesa, rozčleňovanie porastov, vyznačovanie ťažby a samozrejme aj preberanie práce, ak sa prevádza dodávateľským spôsobom.

Ak všetky práce, ktoré má lesník odborne a v plnom rozsahu previesť bez ujmy na kvalite týchto prác, nie je možné zvyšovať rozlohu lesných obvodov.

                                                                                                            Ing. Gabriel Šimkovič