Obhospodarovanie lesov si v súčasnosti vyžaduje vytváranie nových výrobno-technických podmienok pre zefektívnenie prevádzky. Vo všetkých činnostiach v lese a v lesnom hospodárstve sa uplatňujú mobilné stroje s viacúčelovými adaptérmi a dobrými jazdnými a manévrovacími schopnosťami. Medzi takéto technológie v lesnom hospodárstve patrí aj využívanie harvestorov. Na Slovensku sme zatiaľ vo väčšej miere harvestery nevyužívali. Považujem za správne spustenie pilotného projektu overenia viacúčelových strojov v ťažbe a sústreďovaní dreva v podmienkach Slovenska v roku 2003 zo strany Lesov SR š.p..
          V rámci pilotného projektu firma LESS a.s. Bohdaneč presunula na Slovensko harvester strednej kategórie VALMET 911 a vývoznú súpravu VALMET 840. Po ukážkach na OZ Beňuš a OZ Kriváň v ihličnatých prebierkach a obnovných ťažbách sa táto technologická linka presunula na OZ Považská Bystrica , kde bola nasadená do listnatých prebierok cca 55 ročných. Aj keď prevládal názor , že harvestery sú určené pre prevažne ihličnaté lesy, OZ Považská Bystrica na LS Košeca v LHC Lieskovec v porastoch 115 b ( HB, BK, DB) , 116 (BK,DB ) a 124b ( HB, BK ) tento zaužívaný názor vyvrátil.
          Použitie uvedenej technológie v listnatých prebierkach malo značný prínos hlavne z prevádzkových aspektov - hlavne vysoká produktivita, hygiena, kultúra a bezpečnosť práce.
Za 15 dní bolo vyťažených a sústredených 852 m3 dreva vo výchovných listnatých ťažbách.
Kladne je potrebné hodnotiť i skutočnosť , že fytotechnický stav porastov je i po vykonaných ťažbových prácach bezchybný. 
          Ďalším kladným aspektom je, že drevo zostáva čisté, výťažnosť kvalitnejších sortimentov je cca o 15 - 20 % vyššia, nie je potrebný veľký priestor na OM a kvalita opracovanej drevnej hmoty bola dobrá. Poškodenie porastov (stojacich stromov) nedosiahlo ani 8%.
          Ekonomické aspekty 

- prevádzková pružnosť ( klasicky cca 60 dní - harvester 15 dní)
- ekonomická výhodnosť
          Náklady na m3 vymanipulovanej drevnej hmoty až po vagónovanie pri klasickej technológii sa pohybovali od 591,50 Sk po 646,00 Sk (viď tabuľka). Nakoľko vymanipulované sortimenty sa dodávali z OM priamo odberateľovi bolo nutné k nákladom harvestera (535,00 až 561,00 Sk) pripočítať už len náklady na nakladanie (60,00 Sk). 
          Celkové náklady na výrobu 1 m3 dreva až po dodávku sa pohybovali od 595,00 Sk po 621,00 Sk čo v priemere činí cca 25 ,00 Sk v prospech harvesterovej technológii.
          Nakoľko pri použití harvesterov je potrené zahustiť sieť približovacích liniek, výťaž hrúbia je vyššia a postačuje vykonať jeden zásah prichádza v prebierkach nad 50 rokov k prekročeniu hmotového predpisu oproti LHP (potreba požiadať o výnimku). Bolo by potrebné uvedený problém zakotviť i do pripravovanej lesníckej legislatívy v prospech zavádzaných nových progresívnych technológii. 
        Z uvedeného vyplýva , že niektoré problémy (napr. listnaté prebierky) v ťažbovej činnosti je možné riešiť využitím harvesterov aj náročných podmienkach Slovenských lesov.
        Koncom mája 2004 bol do kalamity na OZ Považská Bystrica , LS Zubák nasadený harvester VALMET 941 s vyvážacou súpravou. V priebehu mája a júna spracoval 3 409 m3 ihličnatej kalamity , 931 m3 ihličnatej rubnej ťažby a na LS Pruské 1 125 m3 ihličnatej ťažby v predrubných porastoch nad 50 rokov.
          V septembri 2004 bol opätovne na OZ Považská Bystrica , LS Košeca nasadený harvester VALMET 911 s vyvážacou súpravou do listnatých prebierok. Nakoľko OZ Považská Bystrica v novembri 2004 začne s dodávkami drevnej štiepky pre energetické využitie pre Termonova Dubnica , bol využitý harvester i pri chystaní drevnej hmoty na energetickú štiepku. 
Harvester po vymanipulovaní sortimentov, ponechával korunovú časť strumu v celosti a vývozná súprava okrem vyrobených sortimentov sústreďovala na OM i celé korunové časti stromov, ktoré budú na OM spracované štiepkovačom BRUKS.
          A na záver - verím , že i napriek všetkým problémom s ktorými sme sa stretli pri zavádzaní harvesterov je tento proces už nezvratný.