Tlačová konferencia ministra pôdohospodárstva

 

Transformácia štátneho podniku Lesy SR na akciovú spoločnosť bola hlavnou témou tlačovej besedy ministra pôdohospodárstva SR Zsolta Simona v pondelok 6. decembra. Cieľom zmeny právnej formy je „zvýšiť efektívnosť hospodárenia a racionálneho využívania prírodného bohatstva“, pričom „akcionárske práva by vykonávalo Ministerstvo, nakoľko táto spoločnosť nemá byť určená na privatizáciu," uviedol minister Simon. MP SR navrhuje vznik a.s. k 1. januáru 2006.

Začiatkom novembra tohto roku rozhodla vláda SR, že minister Simon má predložiť projekt transformácie štátneho podniku do 15. decembra tohto roka vláde na medzirezortné pripomienkové konanie a následne má byť predložený do Národnej rady (NR) SR. Po schválení návrhu zákona by sa mal do 60 dní pripraviť zákon o zriadení akciovej spoločnosti a predložiť ho na rokovanie vlády i parlamentu.

 

Transformáciu Lesov SR podporujú aj odborníci a  drevospracovatelia

 

Na pôde Technickej univerzity vo Zvolene sa vo štvrtok 9. decembra stretol minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, generálny riaditeľ š. p. Lesy SR Karol Vinš, predstavitelia lesníckej odbornej verejnosti, predstavitelia drevospracujúceho priemyslu a neštátnych vlastníkov lesov, aby diskutovali o cieľoch transformácie štátneho podniku na akciovú spoločnosť.

Za neuralgický bod transformácie považuje minister pôdohospodárstva Cenový boj lesníkov a drevospracujúceho priemyslu. Lesy chcú predávať drevo za najvyššie ceny a drevospracovatelia chcú kupovať túto surovinu za najnižšie ceny.

"Cenový boj na Slovensku sa vyvíja. Za ostatné dva roky sa obe strany dosť pobili na vyjednávacom poli a niekde už sú na hrane objektivity ceny aj vďaka uvedenej pripravovanej legislatívnej zmene," uviedol šéf rezortu pôdohospodárstva po stretnutí. Konštatoval, že štátny podnik, ktorý produkuje 50 % dreva na slovenský trh, dokáže pôsobiť veľmi stabilizujúco na drevospracujúci priemysel. Je preto záujmom ministerstva, aby vytváral stabilné prostredie za podmienky existencie silných a finančne korektných partnerov. Porada vedenia ministerstva už napríklad schválila návrh nariadenia vlády o triedení dreva, ktoré vychádza z európskej smernice.

Odborníci na rokovaní o pripravovanej transformácii Lesov SR privítali najmä skutočnosť, že akciovú spoločnosť založia vydaním jednej akcie na meno, ktorej majiteľom bude SR a akcionárske práva bude vykonávať ministerstvo pôdohospodárstva. Aj táto skutočnosť obmedzuje podľa nich možnosť privatizácie. Ocenili tiež, že v záujme sprehľadnenia finančných tokov výkony vo verejnom záujme by sa mali diať na základe štátnej objednávky za úhradu. Štátny podnik už dnes dokáže vytvárať zisk, to znamená, že dividendy odvedie štátu za hospodárenie na jeho majetku a štát zaplatí za objednané výkony vo verejnom záujme.

Predstaviteľ Zväzu celulózo-papierenského priemyslu Miloslav Čurilla povedal, že podporujú všetky pozitívne zmeny v lesoch, ktoré smerujú k ich trvalo udržateľnému rozvoju, reštrukturalizácii a  zvýšeniu ich nákladovej efektívnosti. Žiadajú, aby cieľom Lesov SR nebol iba zisk, ale aj nákladová efektívnosť, ktorá sa v konečnom dôsledku prejaví v realizačných cenách dreva, teda rozhodujúcej položke v nákladoch celulózo-papierenských firiem. "Je potrebné ukončiť certifikáciu lesov podľa medzinárodných štandardov, ktoré zabezpečia konkurencieschopnosť celého drevospracujúceho priemyslu," uviedol Čurilla.

Proti transformácii Lesov SR na akciovú spoločnosť nie sú ani drevospracovatelia. Ako pripomenul šéf Zväzu spracovateľov dreva (ZSD) SR Peter Lispuch, žiadajú však, aby novovzniknutá spoločnosť vytvorila transparentné, konkurenčné a rovnoprávne podnikateľské prostredie.

 

 Peter Gogola