Keď sa povie kalamita

Vietor, ktorý zadul v piatok 19. novembra okrem kalamity v lesoch vo Vysokých a Nízkych Tatrách a na Orave spôsobil aj „kalamitu mediálnu“. Médiá – najmä tie bulvárne – sa chopili tejto témyývalou urputnosťou a začali šíriť zmes poloprávd, prekrútených informácií a hlúpostí. K téme sa vyjadrovali rôzni „tiežodborníci“ a doslova sa pretekali v odhadoch výšky škôd, spôsoboch likvidácie, použití či nepoužití chemických prostriedkov na postrek kalamitného dreva, možného exportu, atď. Pozornosť médií sa prioritne zameriavala na lesy v TANAPe. Zábery polámaných a vyvrátených smrekov pôsobili na obrazovke televízora skľučujúco a redaktori sa nešetrili vyjadreniami ako „národná tragédia“, „apokalypsa“, „katastrofa“. Nikomu neprišlo na um položiť pár vecných otázok lesníkom, nikomu neprišlo na um položiť si otázku, či to, čo sa udialo nie je náhodou zákonitý jav, opakujúci sa v prírode viac či menej pravidelne.

Odvtedy uplynul mesiac, emócie opadli a záujem médií o tému veternej kalamity sa presúva k otázke komu a za koľko bude kalamitné drevo predané. Elektronickou poštou sa šíria nezmyselné špekulácie a dohady. Drevospracovatelia sa dušujú, že vedia spracovať celý objem kalamity na Slovensku, súkromní vlastníci lesov nečakajú a predávajú vyťažené drevo do Poľska. Niektorí novinári opäť prilievajú olej do ohňa a prezentujú tieto informácie ako potenciálny konflikt.

Vedenie štátneho podniku rieši vzniknutú situáciu s prehľadom. Na porade riaditeľov  23. novembra boli stanovené úlohy a bezodkladne začala práca na stratégii likvidácie kalamity. Definovaný bol rozsah kalamity (viď tabuľka a mapka), urýchlene boli oslovené dodávateľské firmy, vlastniace harvestorovú techniku. Vzhľadom na rozsah a charakter kalamitných porastov a ich lokalizáciu v extrémnych svahoch je potreba nasadenia špeciálnej ťažbovej techniky vysoká. Pomoc prisľúbili kolegovia z Lesov Českej republiky, generálny riaditeľ Kamil Vyslyšel ponúkol zapožičanie dvoch lanoviek aj s obsluhou. Operatívne je riešená potreba presunu ľudských zdrojov a techniky zo závodov, ktoré boli kalamitou postihnuté menej alebo vôbec nie, na závody postihnuté najviac.

Likvidácia veternej kalamity a následné zalesnenie potrvá niekoľko rokov. Bude potrebné vykonať obrovský kus práce, ale situáciu netreba dramatizovať. Mediálny hurhaj je zbytočný. Cielená prezentácia profesionálne zvládnutej kalamity na Osrblí spred ôsmych rokov môže presvedčiť laickú verejnosť, že lesníci svojej práci rozumejú a dokážu ju robiť na vysokej úrovni.

 Text: Peter Gogola

Foto: Ing. J. Švančara