Čaro Vianoc je nerozlučne späté s vôňou dobrôt a kulinárskych špecialít. Recepty vianočných jedál sú v mnohých rodinách akýmsi „rodinným striebrom“, ktoré sa dedí z generácie na generáciu. Podarilo sa mi získať cenné materiály – kuchársku knihu a notes s ručne písanými receptúrami, ktoré po svojej  starej mame zdedila pani riaditeľka Ivana Špiláková. Bola dokonca taká láskavá, že pre maškrtných čitateľov ponúkla recept na skvelé vianočné pečivo – Poľovnícke gombíky a súhlasila aj s fotografovaním v kuchyni počas pečenia. Pečivo som ochutnal a môžem dosvedčiť, že je naozaj výborné. Všetkým gazdinkám prajem úspech pri pečení, labužníkom dobrú chuť a pani riaditeľke srdečne ďakujem za poskytnuté recepty.

Poľovnícke gombíky

Cesto: 14 dkg masla, 28 dkg hladkej múky, 6 dkg práškového cukru, 3 žĺtka, lekvár, tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu.

Orechový sneh: 3 bielka, 14 dkg práškového cukru, 12 dkg mletých orechov, citrónová kôra.

Pracovný postup:

  1. Z bielka vyšľaháme sneh. Pridáme práškový cukor, orechy a trochu citrónovej kôry.
  2. Na doske zmiesime maslo, múku, cukor, žĺtky. Vypracované cesto vyvaľkáme. Vykrajujeme kolieska a ukladáme ich na plech. Do stredu dáme trocha marhuľového lekváru a na to orechový sneh. Navrch položíme lieskový oriešok, alebo polovicu vlašského orecha.
  3. Upečieme v mierne vyhriatej rúre.

 

Do receptára nám prispela aj kolegyňa Janka Gerová. Poskytla nám dva recepty na slané pečivo.  

Slané pečivo so syrokrémom

CESTO: 35 – 40 dkg hladkej múky, 1 tuk (Hera), 1 krabička syrokrému (3 ks)
 

POSTUP: Z prísad na cesto vypracovať hladkú masu, nechať chvíľu odstáť v chlade a následne rozvaľkať na hrúbku 0,4 cm a formičkou vykrajovať rôzne tvary. Vykrojené pečivo uložiť na plech, potrieť bielkom (vajcom), posypať vegetou, rascou alebo makom a dať piecť do vyhriatej rúry.