HOTOVO!

Igor VISZLAI

Takto s čiastočnou úľavou mohli skonštatovať stav spracovania veternej kalamity z 19. novembra 2004 pracovníci Lesnej správy Muráň a Jelšava. Pôvodne odhadnutých 80 000 metrov kubických dreva bolo koncom júla 2005 spracovaných. Pri tejto príležitosti sa zišli všetci THZ LS Muráň spolu s dodávateľmi prác a zhodnotili priebeh prác, porovnali skutočnosť s vypracovaným harmonogramom, poukázalo sa na nedostatky, ktoré sa vyskytli pri práci v lese, ale hlavne nechýbali slová vďaky. Zazneli z úst nie len vedúceho lesnej správy Františka Frandela, ale aj riaditeľa OZ Revúca a keďže bol prítomný aj rozvojovo-technický riaditeľ generálneho riaditeľstva LSR Ing.Ján Štefánik, prihovoril sa účastníkom stretnutia aj on. Zhodnotil situáciu v spracovaní kalamity z pohľadu celého podniku a tiež vysoko ocenil veľmi rýchle spracovanie kalamity na OZ Revúca. Oproti pôvodnému harmonogramu to je o šesť mesiacov skôr. Niekedy to bolo aj na úkor zvýšených zásob dreva hlavne na ES, ale keď si uvedomíme, že rýchlosť spracovania kalamity má svoje súvislosti s následnou ochranou lesa a v nákladnom boji proti podkôrnemu hmyzu, nebolo s čím otáľať.

A prečo len čiastočná úľava? Zo spresnenia kalamity dnes vieme, že jej bolo o niečo viac, ale aby trápenia nebolo dosť, presne o pol roka, 19.5.2005 znovu zafúkal vietor, ktorý vyvrátil cca 30 000 m3 drevnej hmoty. Je v tom už väčší podiel listnáčov, lebo buky už boli olistené a rozmočená pôda urobila svoje. Preto sa s kalamitou na hore uvedených správach budeme boriť do konca tohto roka.

Z mojej strany na záver výzva, že treba vydržať, lebo pri organizačných zmenách je to o to ťažšie. A hlavne všetkým, ktorí priložili doteraz ruku k dielu, toto moje verejné ĎAKUJEM!

Ing. Igor Viszlai je riaditeľom OZ Revúca

Foto: autor