Chata Pavlína

Lesnícky skanzen - Euroles

Boris PEKAROVIČ

Tridsaťdva tisíc hektárov lesného pôdneho fondu vo výmere Odštepného závodu v Čiernom Balogu je usadených medzi kótami Slovenského Rudohoria a Nízkych Tatier. Takže keď chceme návštevníkom ukázať obvod celého závodu, zavedieme ich na severe na Chopok a Ďumbier (2023 a 2043 m n.m.), na juhu na Klenovský (1338 m n.m.) a na západe na Ľubietovský Vepor (1277 m n.m.). Východnej hranici dominuje Fabova hoľa (1450 m n.m.).

Keď som pri zostavovaní príspevku, ktorý čítate, rozmýšľal o tom, ako sa vyhnúť „všetkovlastnéchváliacemu“ klišé, pripadala mi ako vhodná napríklad forma popisu virtuálnej prechádzky po závode s imaginárnym hosťom, ktorému by sme chceli v krátkosti ukázať všetko, o čom si myslíme my tu, že stojí za to vidieť, spoznať, zapamätať...

A tak sme teda, hosťa - vás, čitateľov - privítali v budove ústredia OZ v strede obce Čierny Balog, ktorá so svojimi približne päť tisíc obyvateľmi patrí medzi veľké obce s vlastnou poštou, zdravotníckymi zariadeniami, dvoma Rk farnosťami a slušne vybudovanou infraštruktúrou, dnes už aj vrátane ubytovacích a stravovacích kapacít. Na turistických mapách bola pri obci vždy namaľovaná značka „folklór“. To platí, veď známi balockí cigánski muzikanti, súbor Kýčera a zachované ľudové prvky v architektúre, zvykoch, odievaní... poznajú mnohí. Na nových mapách regiónu Čierny Hron, ako sa volá oblasť v úvode vymenovaných obcí, by však určite mali pribudnúť aj iné značky – najmä kvôli Dobročskému pralesu, či populárnej Čiernohronskej železnici a kvôli pred pár rokmi otvorenému Lesníckemu skanzenu vo Vydrovskej doline. Obe naposledy vymenované „inštitúcie“ ročne navštívia nezávisle i vo vzájomnej väzbe desaťtisíce návštevníkov. Preto, nech sa páči, vážený hosť: presvedčili ste sa, stanica železničky s vlastným múzeom je od budovy závodu vzdialená len dvesto metrov. Ak by ste sa chceli do kilometer vzdialeného skanzenu odviezť, môžete cestovať „mašinkou“.

Na mape by tiež mohla byť značka o rodisku významnej osobnosti. Je ňou istotne Jozef Dekrét Matejovie (*12.7.1774 - †8.1.1841), zakladateľ rakúsko-uhorského lesníctva, pochádzajúci z rodiny drevorubača z osady Dobroč v Čiernom Balogu. Po príchode na miesto jeho rodičovského domu sme našli, vážený hosť, umiestnenú pamätnú tabuľu tohto pre nás, lesníkov, veľmi význačného človeka. Žulový obelisk s bronzovým reliéfom tváre sme si už predtým prezreli aj pri budove ústredia OZ.

Keďže sme už zašli až na „horný koniec“ obce, priam pod impozantný symbol kraja –národnú prírodnú rezerváciu Klenovský Vepor s neďalekou PR Klenovské Blatá, previezli sme sa ešte deväť kilometrov do Starej doliny, ku horárni, kde Jilemnický opísal partizánsku vojnu pred viac ako 60 rokmi. Cestou po dolinách závodu budeme vidieť viacero nenápadných pamätníčkov. Za každým z nich sa skrýva vyhasnutý život a to je realita bez ohľadu na názor na Slovenské národné povstanie, ktoré patrí k histórii tohto kraja.

Ani nie po dvadsiatich minútach miernej jazdy sme zastali pod národnou prírodnou rezerváciou Dobročský prales. Vstup do nej je od roku 1996 zakázaný Ministerstvom životného prostredia. Stalo sa tak na žiadosť lesníkov, ktorí registrovali neúmerne vzrastajúcu návštevnosť tohto malého, zraniteľného, no veľmi vzácneho ekosystému. Súčasne bola vydaná aj výnimka zo zákazu pre menšie návštevy z radov odborníkov a škôl v oblasti lesníctva, prírodných vied, environmentalistiky... Rada Európy udelila pralesu svoj diplom, ktorých „rozdala“ v Európe iba niekoľko.

Čas beží a preto sme vybehli po štátnej ceste Čierny Balog – Hriňová na „vrchy“ – ako u nás voláme čarovný kraj na náhornej plošine s obcami Sihla a Lom nad Rimavicou a s osadami Drábsko a Sedmák. V lete býva v obci Sihla už známa a obľúbená súťaž volských záprahov „Jarmo“ a v jeseni v obci Lom nad Rimavicou celoštátna súťaž malotraktorov. Lom nad Rimavicou je najvyššie položená obec s poštou, školou, zdravotníckym zariadením a farnosťou na Slovensku (1025 m n.m.). Leží na rozvodí medzi tokmi tečúcimi na sever (Hron) a na juh (Rimava).

Ing. Boris Pekarovič je vedúci úseku obchodu a logistiky OZ Čierny Balog

 

Bližšie informácie o ubytovacích možnostiach OZ Čierny Balog získate na www.lesy.sk (turizmus) alebo na t.č. 048 / 619 17 16

OPRAVA

V minulom čísle sme nesprávne uviedli kontakt na OZ Rožňava.

Správne t.č. je 058 / 734 41 51

 

Bližšie informácie o ubytovacích možnostiach OZ Čierny Balog získate na www.lesy.sk (turizmus) alebo na t.č. 048 / 619 17 16

Chopok v Nízkych Tatrách

z doliny Krúpová

OPRAVA

V minulom čísle sme nesprávne uviedli kontakt na OZ Rožňava.

Správne t.č. je 058 / 734 41 51

 

(dokončenie v novembrovom vydaní Lesníka)