Problematika správy vodných tokov a zahrádzania bystrín na OZ Žarnovica

Vladimír HORSKÝ

V správe Lesov SR š.p. OZ Žarnovica je 876 km vodných tokov, z toho lesom preteká 483 km, regulácie a úpravy sú v dĺžke 34 km. Väčšina týchto stavebných úprav je staršia ako niekoľko desaťročí. Vzhľadom na nepriaznivé poveternostné podmienky – prívalové vody, ktoré sa hlavne v poslednom období objavujú často, dochádza k neustálemu narúšaniu regulovaných častí vodných tokov, ktorých opravy sa ani zďaleka nedajú finančne vykryť, napriek tomu, že stavebné kapacity nie je problém zabezpečiť.

Ešte pred dvoma rokmi boli Lesom SR poskytované štátne dotácie na opravy drobných vodných tokov, ktorých financovanie a vykonanie prác kontroloval príslušný lesný úrad. Tieto čiastočne pokryli najnutnejšie potreby opráv a havarijné stavy, ale nikdy sa nestihli za pridelené finančné prostriedky opraviť ucelené väčšie úseky a k narúšaniu regulácií dochádzalo postupne ďalej.

V dnešnej dobe je situácia v údržbách DVT miestami až kritická. Starostovia obcí OZ Žarnovica, ako správcu DVT doslova zasýpajú požiadavkami na opravy regulácií. Väčšinou sú ich požiadavky oprávnené, keďže môže dôjsť k ohrozeniu majetku občanov, inžinierskych sietí, komunikácií atď. Sem tam sa niektoré kritické miesta opravia z prevádzkových prostriedkov, ale to je len kvapka v mori.

Často sa stáva, že na podnet - väčšinou starostov obcí, prebehne šetrenie príslušným obvodným úradom ŽP a tento vydá rozhodnutie aj s termínom vykonania opravy DVT pod hrozbou vysokej pokuty, no financovanie ho už nezaujíma. Nakoľko opravy nespĺňajú investičný charakter OZ to musí financovať z prevádzkových nákladov, ktoré na opravy DVT nemá. Čo teraz? Buď opravy vykonať, pritom nesplniť hospodársky výsledok, nakoľko sa jedná o väčšie sumy, alebo potoky nechať napospas ďalšiemu osudu a postupnému väčšiemu poškodzovaniu a ohrozovaniu – samozrejme aj s pokutou od príslušného obvodného úradu ŽP, ak bolo vydané rozhodnutie.

Ak práce na DVT spĺňajú investičný charakter (rekonštrukcie a pod.), tak sa niečo finančne pokrýva zo štátnych investičných prostriedkov, ale väčšinou sa jedná o opravy a údržby.

Spomeniem, že v roku 2004 na OZ Žarnovica sa z investičných prostriedkov vystavala protizáplavová prepážka Šípová – Kopanický potok v hodnote 630 tis. Sk a v roku 2005 sa pripravuje stavba na rekonštrukcii Ihráčskeho potoka za 700 tis. Sk.

Čo dodať na záver? Len toľko, že ak to takto pôjde ďalej, budú potoky našimi obcami pretekať tak, ako pred storočiami, vzhľadom na neustále sa zväčšujúce riziko prívalových vôd a následného poškodzovania regulácií.

Ing. Vladimír Horský je referent prípravy výroby na OZ Žarnovica