Foto: Ing. J. Gerová

Stretnutie adeptov lesnej pedagogiky

Peter GOGOLA

Projekt lesnej pedagogiky, schválený vedením podniku, si kladie za cieľ rozvinúť prácu s deťmi a mládežou v celoštátnom meradle a venovať sa jej systematicky a cieľavedome. Prvá, pilotná etapa úspešne prebehla na OZ Revúca. Pre naštartovanie druhej etapy je dôležité nájsť na každom odštepnom závode ochotných a schopných adeptov lesnej pedagogiky, zaistiť ich vyškolenie a zaviesť efektívny systém ich fungovania.

Zdá sa, že veci sa hýbu správnym smerom. Okrem lesných pedagógov na OZ Revúca sa v uplynulom období aktivizovali aj lesní pedagógovia na OZ Považská Bystrica, Trenčín a Čadca. Ale to je len začiatok. Na pracovnom stretnutí adeptov lesnej pedagogiky v Banskej Bystrici sa 8. septembra stretlo až 70 lesníkov, ktorí prejavujú o tento druh práce s verejnosťou záujem. Riaditeľ OZ Revúca Ing. Igor Viszlai prezentoval výsledky práce lesných pedagógov na ich závode v prevej etape projektu a stručne formuloval aj dôvody, prečo je správne a dôležité venovať sa deťom práve formou zážitkového učenia, ktoré je základným princípom lesnej pedagogiky. O príprave a organizácii kurzu hovorila Ing. Ľudmila Marušáková z ÚVVPLVH vo Zvolene, priekopníčka lesnej pedagogiky na Slovensku a spoluautorka manuálu lesnej pedagogiky.

Budúci lesní pedagógovia z Banskej Bystrice odchádzali vybavení odbornou literatúrou a naplnení očakávaniami. Či sa splnia, závisí hlavne na nich. Odborní garanti projektu vyvinú maximálne úsilie, aby práca s deťmi a mládežou stratila punc okrajovosti, aby bola systematická a plánovitá a zároveň prezentovaná ako jedna z verejnoprospešných aktivít lesníkov. Ako vravievali naše staré matere: „Ohýbaj ma mamko, dokiaľ som ja Janko...“