U južných susedov

Jozef HIKL

V dňoch 26. – 28. augusta navštívila štvorčlenná delegácia pracovníkov OZ Topoľčianky a GR na pozvanie riaditeľa akciovej spoločnosti Erdő – és Vadgazdaság RT Gemenci lesy v oblasti južnej časti Maďarska na oboch brehoch Dunaja. Táto akciová spoločnosť obhospodaruje 74 000 ha poľovnej plochy, z čoho je 38 000 ha lesa. Spravuje štyri lesné správy (alebo závody) a jednu pridruženú drevársku výrobu. 80 % tržieb je za drevo a 20 % za poľovníctvo. Pridružená drevárska výroba je v rekonštrukcii, ktorá sa však deje za plného chodu trojsmennej prevádzky. Náklady na rekonštrukciu tvoria sto miliónov forintov. Všetko sú to peniaze z vlastných zdrojov. Vyrábajú drevené prírezy z topoľa, paletové prírezy, agátové viničné koly, pelety. Odbyt majú zabezpečený najmä do Srbska, Talianska a Chorvátska.

Členovia delegácie mali možnosť si prezrieť a získať poznatky predovšetkým z intenzívneho chovu diviačej zveri. Ročný odstrel diviakov tvorí až 2 600 kusov. Ako vidieť aj z priložených fotografií, v intenzívnej zvernici na chov diviakov sú v oddelených sektoroch mladé diviačiky chované v prvom až treťom roku života. Tu oddeľujú kančekov a bachynky. Materiál získavajú odchytom z prírody, ale aj z vlastného chovu. Súčaťou zvernice je aj odstrelová časť. Na osobitne vysokej úrovni je už tradične v Maďarsku starostlivosť o poľovníckeho hosťa. Od ubytovanie po stravovanie, odvoz na štand. Populárne sú poľovačky z koča. Na tento účel spoločnosť chová až 25O koní.

Osobitnú pozornosť venujú poľovníckym zariadeniam a najmä vzorne vyčisteným chodníkom. V čase návštevy už bolo všetko pripravené na hlavnú poľovnícku sezónu, teda jeleniu ruju. Vzápätí nasledujú spoločné intenzívne poľovačky na diviačiu zver a bažanty.

Odchovne bažantov v Lenesi sú umiestnené bezprostredne v poľovnom revíri. Sú tu aj odchovne jarabíc. Perspektívne uvažujú vyprodukovať milión jarabičích vajíčok. Na program návratu jarabíc do poľovných revírov získali grant z fondov Európskej únie.

Konštatovali sme, že u našich južných susedov sa najmä v intenzívnom chove zveri pre poľovnícke účely máme čo učiť. Veríme, že sa nám bohaté poznatky a skúsenosti našich južných susedov podarí uplatniť aj v našich poľovných revíroch.

Foto: autor