Vysvetľuje vedúci Odboru informačných technológií Ing. Jozef Sámel

Ako je to s notebookmi pre OLH?

Jozef MARKO

Ing. Jozef Sámel

Vedenie š.p. LESY SR sľúbilo zamestnancom, že organizačné zmeny bude sprevádzať aj technické dovybavenie odborných lesných hospodárov mobilnými telefónmi, osobnými automobilmi a notebookmi. O prvých dvoch technických prostriedkoch už reč na stránkach nášho časopisu bola, dnes sa v rozhovore s vedúcim Odboru informačných technológií na generálnom riaditeľstve Ing. Jozefom SÁMELOM venujeme téme notebookov.

Je pravda, že vedenie zatiaľ neuvažuje o vybavení OLH notebookmi?

- Ak mám najskôr hovoriť za nás informatikov, my sme vždy hovorili v tejto súvislosti o vybavení prenosnými informatickými zariadeniami, ktoré môžu mať rôzne prevedenia. Na nedávnych stretnutiach vedenia s OLH v Banskej Bystrici sme s nimi hovorili o zabezpečení počítačov do 1.1.2007, teda na najbližších pätnásť mesiacov. Dôvodom sú zatiaľ nepostačujúce znalosti práce s počítačmi. Plánujeme teda v prvej fáze vybaviť každú lesnú správu dvoma stacionárnymi počítačmi – prvým do konca tohto roka a druhým na začiatku roka budúceho. Na týchto počítačoch by sa mali všetci postupne dostať na homogénnejšiu úroveň znalostí, ako je tomu dnes.

Predsa len, boli sľúbené notebooky, nemôžu sa učiť pracovať na nich?

- Myslím si, že určite nie, pretože po prvé by sme mali extrémne náklady na ich údržbu. Dobre totiž vieme, čo dokáže neznalý užívateľ s notebookom urobiť. A druhá, nemenej podstatná záležitosť, ktorú teraz riešime, je centrálne spracovanie lesnej hospodárskej evidencie. Tá je v súčasnosti iba na databázach lesnej správy, jej presuny sa musia robiť disketou, iným médiom alebo prostredníctvom e-mailu. Ak by sme v súčasnosti dali OLH jej inštalácie na notebooky, mali by sme veľký problém ich zosynchronizovať. Takže v prvom kroku, v prvej polovici budúceho roka, pripraví dodávateľ – spoločnosť Foresta SK centralizované riešenie LHKE.

Takže až po tom, ako uzrie svetlo sveta centrálna databáza, bude možné uvažovať o zakúpení prenosných informatických zariadení?

- Áno, v tej chvíli budú môcť byť vybavení OLH a lesníci nejakým zariadením – notebookom alebo akýmkoľvek špeciálnym mobilným zariadením a budú môcť s nimi pracovať, ak sa podarí zabezpečiť vhodné pripojenie na centrálnu databázu. Tým pádom budú môcť robiť na lesnej správe, doma alebo na inom určenom mieste.

Vráťme sa k tomu, že každá lesná správa má najskôr dostať pre potreby OLH po dva počítače. Pokiaľ viem, ich vybavenosť dnes je rôzna – niekde majú k dispozícii dva, niekde štyri počítače...

- V súčasnosti, teda po zlúčení, má mať štandardná lesná správa minimálne dva počítače. Pravdou je, že tie, ktoré majú zdatných užívateľov, sú aj nadštandardne vybavené. Nám to dnes vychádza tak, že na jednu lesnú správu pripadá priemerne 2,5 počítača. Pritom sa dnes spracovávajú tie isté údaje ako pred organizačnými zmenami, kedy bol dostatočný počet PC. Tým, že sa za uplynulých pár mesiacov vyselektovali menej zdatní užívatelia a na správach ostali tí zdatnejší, tento počet počítačov už nestačí. Preto to posilnenie dvoma ďalšími strojmi, výlučne určenými pre potreby OLH. Jedine, ak v danej chvíli OLH na správe nebude, budú môcť na nich pracovať iní pracovníci. Na dodržiavanie tohto pravidla budeme na celom Slovensku pozorne dohliadať.

Moja posledná otázka sa týka vyhodnotenia odpovedí z dotazníkov k používaniu počítačov a k počítačovej gramotnosti, ktoré vyplnilo päť stovák OLH počas spomenutých stretnutí v Banskej Bystrici. Sú predstavy OLH v súlade s riešením, o ktorom ste hovorili?

- Najskôr by som rád uviedol, že čo sa týka vedomostí a počítačových zručností, odpovede ukázali, že medzi jednotlivými odštepnými závodmi sú veľké rozdiely. Príliš veľa ľudí z niektorých závodov odpovedalo v dotazníkoch, že pracujú na počítači menej ako raz za týždeň alebo vôbec! Dokonca tento počet je ďaleko vyšší, ako sme pri príprave dotazníka predpokladali. Našli sa však aj odpovede, z ktorých vyplýva, že niektorí OLH pracujú s počítačmi veľmi často. Ale aby som odpovedal priamo na vašu otázku. Ich očakávania sú také, že každý z nich bude mať sólo počítač. Veľká skupina opýtaných sa vidí v pozícii užívateľa notebooku, mnohí inklinujú k prenosnému zariadeniu typu súčasného Latschbachera, ktorý je síce odolný, ale pomerne jednostranne orientovaný pre užívateľov v lesníctve. Nájde sa i veľa takých, ktorí vidia perspektívu v prvom období v nami presadzovanom riešení. Cítia to ako šancu a príležitosť dobehnúť zameškané.

S podrobnejšími závermi dotazníkovej akcie budú všetci OLH oboznámení v najbližších týždňoch.