Editorial

Keď počítačové vírusy „Melissa“ a „Love Letters“ vytvorili celosvetový chaos, využila americká FBI vlastných expertov, aby dolapila páchateľov? Nie, tento najväčší vyšetrovací úrad na svete bol nútený spolupracovať so sedemnásťročným škandinávskym študentom – hackerom. O čom je vlastne reč? O talentoch.

Zdá sa, že téma talentov a talentovaných ľudí je vo firmách, ale aj v celej našej spoločnosti v súčasnosti veľmi frekventovaná. Je to len módna záležitosť, alebo otázka prežitia? Posúďte sami.

Výskum realizovaný ekonómom Jonathanom Kendrickom ukazuje, že celkový pomer nehmatateľných zdrojov ku hmatateľným sa vo firmách presunul v posledných rokoch z 30:70 na 63:37. Z toho vyplýva, že na najdôležitejšie zdroje firmy si už nemôžete fyzicky siahnuť – prinajmenšom bez rizika žaloby zo sexuálneho obťažovania... Výskum ďalej naznačuje, že tri štvrtiny manažérov na celom svete zaraďuje, pokiaľ ide o strategickú dôležitosť, ľudský faktor pred produktivitu a technológiu. Podľa tejto štúdie až 80 % vedúcich pracovníkov firiem sa domnieva, že v roku 2010 prilákať a udržať si kvalitných talentovaných ľudí bude strategická záležitosť číslo jedna.

Keď bola výrobným prostriedkom pôda, štáty o ňu bojovali. Dnes rovnako vedú boj firmy o talentovaných ľudí. Je to dané tým, že talentovaní ľudia hľadajú spoločnosti, ktoré podľa ich najlepších znalostí sľubujú spôsob života o akom snívajú. Inak povedané, ľudia, ktorí majú nejaký sen, odídu tam, kde ho môžu realizovať. Peniaze však nie sú všetko! Idey a ideály doposiaľ – našťastie – nevymreli.

Takže talenty sa stávajú strategickou témou... Ale odkiaľ ich vziať? V podstate sú len dve možnosti: nájsť si vlastné talenty z radov našich zamestnancov, alebo si ich „uloviť“ z iných firiem (pri dodržaní všetkých etických princípov), prípadne si vyhliadnuť mladé talentované mozgy - študentov vysokých a stredných škôl ešte počas ich štúdia. Čo myslíte, čo je jednoduchšie?

Ivan RUSKO