Jelenia ruja 2005

Marcel LEHOCKÝ

Úlovok 194,83 bodového jeleňa

na OZ Žarnovica

Jelenia ruja predstavuje v horských a podhorských revíroch Slovenska hlavnú poľovnícku sezónu, kedy sa v priebehu 2-3 týždňov rozhodne o výsledku celoročnej práce v starostlivosti o zver a poľovné revíry. Poplatkový lov jeleňov je rozhodujúcou tržbonosnou položkou pre viaceré odštepné závody Lesov SR a jelenia zver je po bažantej zveri v poradí druhým najvýznamnejším druhom zveri z hľadiska tržieb v poľovníctve Lesov SR. Odštepné závody s dobrými jeleními revírmi dosahujú aj najlepšie hospodárske výsledky vo výkone 241 poľovníctvo, lebo pretrváva značný záujem hostí o lov jeleňov. Preto sa príprave na jeleniu ruju a jej organizačnému zabezpečeniu venuje náležitá pozornosť.

Teda aká bola jelenia ruja 2005 a aké výsledky sme dosiahli?

Jednou vetou sa tohtoročná ruja dá charakterizovať takto: začala skoro, pomaly sa rozbiehala a ukončila sa veľmi rýchlo. Jej priebeh ovplyvňuje viacero faktorov a ako aj pri ostatných činnostiach v lese je dôležité i počasie. A práve to nebolo tohto roku najpriaznivejšie. V poslednom septembrovom týždni, kedy podľa kalendára mala jelenia ruja na Václava a Michala vrcholiť, bolo teplo. K tomu ešte prišiel aj dážď, v dôsledku čoho jelene takmer úplne prestali ručať. Viaceré odštepné závody sa už v uplynulých rokoch poučili a snažia sa usmerniť poľovníkov na lov jeleňov v prvej polovici ruje, teda v termínoch po 15. septembri. Práve v tomto čase je aj vyššia úspešnosť a aj vyššia šanca uloviť staršie, trofejovo kvalitné jelene. Tí, ktorí si plánovali lov jeleňov na posledný septembrový týždeň, mali poväčšine smolu.

K 30. 9. 2005 sa v režijných revíroch Lesov SR poplatkovo ulovilo spolu 229 jeleňov, čo je zhruba na úrovni predchádzajúcich rokov vzhľadom aj na produkčné možnosti revírov. Z toho 170 jeleňov ulovili zahraniční poľovníci, kde prevládali hostia z ČR, 47 jeleňov ulovili domáci poplatkoví poľovníci a 15 jeleňov sa ulovilo v poľovných revíroch so zmluvným predajom lovu. Najviac, 41 jeleňov sa poplatkovo ulovilo na OZ Prievidza. Veľmi dobré výsledky dosiahli aj OZ Košice (20), OZ Topoľčianky (17), OZ Žarnovica (16), OZ Revúca (15) a pod. Na okraj spomenieme, že v septembri skončila aj doba lovu srncov a v našich režijných revíroch sa spolu poplatkovo ulovilo 203 srncov, čo je o 20 viac ako v predchádzajúcej sezóne.

Čo sa týka trofejovej kvality ulovených jeleňov, táto poľovnícka sezóna zaostala za predchádzajúcimi rokmi. Zrejme to ovplyvnila aj neúroda buka a duba na jeseň 2004, nadpriemerná snehová pokrývka a silná zima 2004/2005. V sezóne 2005 sa zlatá jelenia trofej v našich revíroch nezískala a najsilnejší jeleň s bodovou hodnotou 205,56 b. CIC pochádza z OZ Levice. Jednou z ciest na zlepšovanie trofejovej kvality jelenej zveri a tým aj zvýšenia tržieb za poplatkový lov jeleňov je vytváranie, resp. udržanie veľkých poľovných revírov (komplexov) Lesov SR a dodržiavanie základných chovateľských zásad.

Od začiatku poľovníckej sezóny do konca septembra v režijných revíroch poľovalo spolu 628 poplatkových hostí (328 zahraničných a 300 domácich), z ktorých 402 hostí bolo úspešných a v poľovných revíroch absolvovali spolu 1 728 poľovníckych dní. Je treba povedať, že rozhodujúci podiel na dosiahnutých výsledkoch v poplatkovom love zveri má popri poľovných referentoch OZ aj lesnícky personál, ktorý pri plnej prevádzke zabezpečuje doprovody poplatkových hostí. Záverom len jedno z mnohých vyjadrení poľovníckych hostí v zápisoch o love: „Děkuji za krásné zážitky, vzorný a profesionální přístup svému doprovodu...“