november

LESNÉ PORASTY

OCHRANA

V tomto období sa začína venovať pozornosť vyčisteniu a údržbe zariadení a techniky na aplikáciu pesticídov, ako aj zaisteniu náhradných dielov. Zároveň sa zisťuje posezónny stav zásob pesticídov, feromónov a iných prípravkov na ochranu lesa. Zabezpečuje sa ich správne skladovanie cez zimné obdobie.

 

Podkôrny hmyz:

Hlavnou aktivitou lesného hospodára v boji s podkôrnimi je v tomto období vyhľadávanie aktívnych chrobačiarov a ich asanácia priamo pri pni odkôrnením a spálením kôry. Naďalej sa pokračuje v spracovaní lapákov pre odchyt podkôrnika dubového a pália sa zvyšky po ťažbe, a to tak čerstvé, ako aj tie, ktoré boli v jarnom období pripravené ako lapacie hromady. Intenzívne prebieha odstraňovanie chrobačiarov z porastov.

 

Listožravý a cicavý hmyz:

Pokračuje sa v kontrole početnosti populácií dubových piadiviek. Na základe výsledku kontroly je potrebné predbežne naplánovať obranné opatrenia na jar nasledujúceho roku (apríl).

Jesenné a zimné mesiace treba využiť na kontroly početnosti dubových defoliátorov. Počet vaječných znášok mníšky veľkohlavej možno kontrolovať Turčekovou metódou už od októbra. Oficiálne, podľa STN možno škodcu kontrolovať až do apríla budúceho roku. Z praktického hľadiska, najmä pre plánovanie obranného zásahu (v prípade premnoženia škodcu), je vhodnejšie kontrolu ukončiť do konca kalendárneho roku. V takom prípade sa nezmešká plánovacie obdobie na naplánovanie potrebného množstva finančných prostriedkov nutných na rozsiahle obranné opatrenia.

Počas celej zimy je možné kontrolovať rúrkovčeka smrekovcového – početnosť húseníc prezimujúcich vo vakoch lokalizovaných väčšinou v okolí brachyblastov. Vzorky sa odoberajú z okrajových vetiev (ak sú stromy na okraji porastov) alebo z vrcholovej časti (stromy vnútri porastov). Z každej lokality je potrebné odobrať vzorky minimálne z 5-tich stromov (z každého stromu 4-5 vetiev) a zaslať ich Lesníckej ochranárskej službe na rozbor.

 

 

Škody zverou:

Dokončieva sa ochrana mladých porastov proti zimnému odhryzu. Repelenty riediteľné vodou je potrebné aplikovať pri teplotách vyšších ako 0o C. Tieto prípravky musia po aplikácii zaschnúť, aby ich nezmyl dážď. Repelenty nesmú zamrznúť a je zakákané ich nahrievanie nad ohňom. Z tohto hľadiska má výhodu Repelan, ktorý sa dá aplikovať aj za daždivého počasia a pri nižších teplotách, pokiaľ úplne nestuhne (mráz ho nepoškodzuje)

 

Hubové ochorenia drevín:

V tomto obdobé je zvýšená pravdepodobnosť poranenia stromov pri ťažbe, príp. vzniku mrazových trhlín (vysoké teplotné rozdieli medzi dňom a nocou), čím sa vytvárajú nové vstupné brány pre rôzne hubové infekcie.

Prítomnosť plodníc, ktoré možno na stromoch makroskopicky zistiť a identifikovať, informuje lesného hospodára o výskyte ochorenia a zvyšuje nebezpečenstvo infikovania zdravých jedincov. Obrana voči širokému spektru drevokazných húb spočíva v odstraňovaní postihnutých stromov, príp. aspoň plodníc týchto patogénov. Rany vzniknuté pri ťažbách, poranení zverou, mrazom a pod. je potrebné ošetriť vhodnými prípravkami obsahujúcimi fungicídne látky.

ŠKÔLKY

Zvýšená pozornosť sa venuje uskladneniu semena. V prípade zistenia napadnutia semien niektorým biotickým škodcom alebo niekoľkými škodcami odrazu, treba bezodkladne vykonať potrebné opatrenia.

Okrem uvedeného sa v lesných škôlkach vykonáva údržba aplikačnej techniky a kontrolujú sa podmienky uskladnenia chemických prípravkov.