Malý ekonomický slovníček

Tantiéma – pohyblivá odmena, ktorú dostávajú členovia predstavenstva a dozorných rád akciových spoločností. Vypláca sa zo zisku bežného účtovného obdobia pred jeho rozdelením akcionárom v podobe dividend. Výšku tantiém schvaľuje valné zhromaždenie.

Teória komparatívnych výhod – jej podstatou je poznatok, že krajina (i jednotlivec) môžu zvýšiť svoju životnú úroveň a reálny dôchodok práve tým, že sa špecializuje na výrobu tých produktov, ktoré dokáže vyrobiť s najvyššou produktivitou práce, a teda aj s najnižšími nákladmi.

Tezaurácia – opätovné investovanie úrokov alebo iných výnosov z cenných papierov do nových cenných papierov. Používa sa aj na označenie hromadenia papierových peňazí obyvateľstvom.

Tieňová ekonomika – časť vyrobenej produkcie, ktorá nevchádza do hrubého domáceho produktu krajiny, pretože výrobcovia sa chcú vyhnúť daňovému priznaniu (predaj na čierno) alebo preto, že sa vyrába produkcia, ktorá je nelegálna (drogy).

Tichá spoločnosť – forma podnikania, ktorá má len dvoch spoločníkov: majiteľa a tichého spoločníka. Nevyžaduje si zápis do obchodného registra. Existencia tichého spoločníka nesmie byť ani v názve firmy, majiteľ uskutočňuje činnosť ako jednotlivec.

Trasant – osoba, ktorá vystavila zmenku.

Trasát – osoba, ktorá je povinná na základe príkazu na zmenke v uvedenom termíne zmenku uhradiť. Pri zmenkových vzťahoch je to tzv. tretia osoba a najčastejšie je ňou banka.

Trata – cudzia zmenka, v ktorej trasant (vystaviteľ) dáva príkaz trasátovi, aby namiesto neho zaplatil určenú sumu vlastníkovi.

Trust - forma koncentrácie podnikov pod spoločným vedením, ktorá vzniká buď splynutím predtým samostatných podnikov (ich právna subjektivita zaniká), alebo založením holdingovej spoločnosti, ktorá svojím kapitálom ovláda trustové podniky. Dôvodom jeho vzniku je získať výhodnejšie postavenie na trhu, teda odstraňovať konkurenciu.