Nazdravíčko, milý strýčko!

Peter GOGOLA

Prednedávnom sa vedenie podniku na svojej porade zaoberalo plnením príkazného listu generálneho riaditeľa zameraného na Národný akčný plán pre problémy s alkoholom (NAPPA). Bilanciu prvého polroku by sme mohli charakterizovať známou replikou: „Mám pre vás dve správy, jednu dobrú, jednu zlú“. Ktorú by ste chceli vedieť ako prvú?

Začnime tou zlou: správa konštatuje, že zisťovanie použitia omamných a psychotropných látok je problémové, pretože nemáme na tento účel technické prostriedky, ktoré by to objektívne potvrdili. Preto ani názor, že použitie týchto látok sa medzi zamestnancami nevyskytlo, nie je možné s istotou potvrdiť. Ďalším problémom je kontrola požitia alkoholu. Vykonáva sa pomocou detekčných trubičiek, pretože analyzátory dychu sú veľmi drahé a ako každý merací prístroj podliehajú povinnej pravidelnej kontrole štátneho kontrolného orgánu. Takéto prístroje vlastní len niekoľko OZ. Zdá sa, že investícii do tohto druhu techniky sa zrejme nevyhneme – je to v záujme objektívneho sledovania dodržiavania zákazu konzumácie alkoholu pred a počas pracovnej doby.

Spomínaná správa priniesla zaujímavé štatistické výsledky: medziročné porovnanie s minulým, respektíve predminulým rokom ukazuje, že počet pozitívnych skúšok na alkohol medzi

 THZ klesá, u kategórie R naopak stúpa. V prvom polroku bolo na GR vykonaných 10 kontrol (všetky negatívne), na ústrediach OZ 382 kontrol (všetky negatívne), ale na LS a strediskách bolo u THZ z 1495 kontrol 5 pozitívnych a u robotníkov z 1353 kontrol až 17 pozitívnych. Správa konštatuje, že v prípade THZ bol v 3 prípadoch rozviazaný pracovný pomer, v 1 prípade sa vec riešila absenciou a finančným postihom a jeden prípad je v riešení. V kategórii robotníkov bolo postihom rozviazanie pracovného pomeru v 9 prípadoch, absencia a finančný postih v 3 prípadoch a v 5 prípadoch to bolo písomné upozornenie na nedostatky s možnosťou výpovede v zmysle Zákonníka práce. Možno sa v duchu pýtate: stálo im to za to? Ja myslím, že nie.

Aby som nezabudol: tá dobrá správa je, že za prvý polrok sa nestal ani jeden pracovný úraz pod vplyvom alkoholu.