Newsletter III september 2005

 

Ľudmila MARUŠÁKOVÁ

PAWS – pedagogické aktivity v lese, koncept seminárov pre lesníkov

1. časť

 

S radosťou vám predkladáme prvé konkrétne pracovné výsledky projektu. Partneri vytvorili rámcovú osnovu kurzu, ktorá zahŕňa obsah a rozsah jednotlivých výsledných produktov projektu. Rámec kurzu je k dispozícií zatiaľ ako súbor PDF v anglickej verzii a je možné sa s ním zoznámiť na webovej stránke www.paws.daa-bbo.de v rubrike „News“. Po vytvorení rámca kurzu bude projektový tím pracovať v jednotlivých pracovných skupinách na ďalších konkrétnych produktoch.

Navyše sa jednotliví partneri v projekte spolupodieľajú na projektovej práci v rámci ďalších sietí a projektov na národnej alebo regionálnej úrovni, ktoré sa zaoberajú lesnou pedagogikou a ktoré by sme chceli v krátkosti predstaviť:

Úlohou Európskej siete lesnej pedagogiky je rozšíriť transfer vedomostí do nových rozvíjajúcich sa oblasti lesnej pedagogiky. Cieľom siete je rozširovanie poznatkov, zaistenie kvality a rámcových podmienok pre oblasť lesnej pedagogiky.

(www.waldpaedagogik-europe.com)

Výskumná spoločnosť „Mensch und Wald (Človek a les) uskutočňuje v Nemecku pre Spolkové ministerstvo vzdelávania a výskumu v rámci programu „Trvalo udržateľné lesné hospodárstvo“ výskum s názvom „Sociálny marketing a vzdelávanie pre trvalo udržateľný rozvoj lesného hospodárstva“. Majú v ňom byť rozpracované základy pre stratégiu, komunikáciu a vzdelávanie, ktoré umožnia širokej verejnosti lepšie pochopiť ekologické, sociálne, kultúrne a ekonomické funkcie lesa, akceptovať trvalo udržateľné lesné hospodárstvo, zvýšiť dopyt po obnoviteľnej surovine, stavebnom a výrobnom materiáli, drevnej hmote.

Cieľom rakúskej Platformy pre sprostredkovanie prírody je osloviť všetkých, ktorí sa zaoberajú učením o prírode (sprievodcovia v ekoturizme, agroturizme, sprievodcovia v jaskyniach, ekologickí pedagógovia, lesní pedagógovia, sprievodcovia v národných parkoch) a pokúsiť sa o zjednotenie ich záujmov.

Zväz lesných pedagógov Rakúska založený v roku 2001 má za úlohu koordinovať a rozvíjať aktivity lesnej pedagogiky v Rakúsku.

Cieľom občianskeho združenia ALEA – Agentúra pre podporu lesníckych a ekologických aktivít pôsobiaceho na Slovensku, je rozvíjať lesnú pedagogiku a prácu s verejnosťou, publikovať metodické pokyny a didaktické zásady v oblasti lesnej pedagogiky, pomáhať lesníkom pri organizovaní lesných exkurzií pre návštevníkov lesa. (www.alea.sk)

BDF – pracovná skupina „Lesnícka vzdelávacia činnosť/lesná pedagogika“ bola založená v roku 2003 a berie do úvahy fakt, že široká verejnosť má stále väčší záujem o získanie poznatkov o lese a o odborne vedenú exkurziu lesom. Lesníci by preto nemali túto potrebu prehliadať. (www.waldpaedagogik.org)

Podrobnejšie by sa ciele pracovnej skupiny mohli charakterizovať:

- podporovať lesnú pedagogiku v Nemecku a v celej Európe

- zasadzovať sa o etablovanie lesnej pedagogiky ako súčasti pracovných povinnosti lesníkov

- vypracovať definície a štandardy lesnej pedagogiky

- vypracovať programy lesnej pedagogiky

- podporovať vyškolenie a ďalšie vzdelávanie v oblasti lesnej pedagogiky a propagovať lesnú pedagogiku

WWF sa vo Fínsku zaoberá projektom pod názvom „Pozorovanie prírody“. Školské triedy sa môžu zúčastniť tohoto projektu a deti píšu eseje o lese v blízkom okolí.

Prírodovedný spolok „Luonto Liitto“ sa zaoberá projektom „Posolstvo lesa“. V rámci tohoto projektu chodia mladí ľudia do škôl a vedú výučbu o lese.

(http://www.luontoliitto.fi/metsa/index.html)

Projekt „Mesissä mahdollisuus“ spolupracuje so školami v súvislosti s vhodným výučbovým materiálom, s výučbou a spolupracuje pri organizovaní „Dňa v lese“. (http://www.4h-liitto.fi/p/-46/1571)

Tento prehľad realizovaných projektov zaiste nie je úplný, ale jasne zdôrazňuje dva aspekty:

1. Neustále rastúci význam lesnej pedagogiky v európskom priestore. Ten je zreteľný aj z  úryvkov rôznych rozhovorov, ktoré sme viedli v jednotlivých krajinách a ktorý vám prinesieme v budúcom čísle časopisu Lesník;

2. Rozvoj konceptu pedagogických seminárov pre lesníkov na európskej úrovni je zabezpečovaný práve projektom PAWS.

 

Niekoľko postrehov desaťročných detí z Fínska, ktoré sa zúčastnili lesnej exkurzie.

„Osy boli hlúpe, ale komáre, ktoré som objavil, boli zaujímavé.“

„Páči sa mi pozorovať malé chrobáčiky. Program bol veľmi pekný. Bolo by lepšie, keby bol medzi skupinami väčší odstup.“

„Počas výletu som sa dozvedel mnoho nového. Stroj na ťažbu sa mi pri práci veľmi páčil. Taktiež bolo zaujímavé zbierať hmyz do pohára.“

„Strávili sme v lese veľmi pekný deň a mnoho sme sa naučili.

Najviac sa mi páčilo sadenie stromčekov. Boli tam veľmi sladké čučoriedky.

Bolo úžasné vidieť, ako stroj vyťažil strom.“

Fínska učiteľka Sari Okkonen z Espoo k tomu dodala:

„Výlet bol úspešný, pretože sme sa dôkladne pripravili. Bolo by pekné, keby žiaci mali viac možností si takto osvojovať vedomosti. Darilo sa to i žiakom so slabšou pamäťou, pretože neboli pod tlakom. Ďakujeme za pekný výlet, ktorý stál za to“.

 

Učebné materiály zostavené v rámci projektu

PAWS budú testované od jari 2006.

Záujemcovia o účasť na pilotnom testovacom kurze sa môžu prihlásiť:

Ľudmila Marušáková, Ústav pre výchovu a vzdelávanie pracovníkov lesného a vodného hospodárstva SR vo Zvolene

e-mail: ludmila.marusakova@eduforest.sk