Prielom!

Ján MIČOVSKÝ

Ing. Martin Strmeň

Krádeže dreva v lese majú svoju tradíciu a patria medzi „klasiku“ trestných činov. Kedysi bol záujem najmä o palivo, dnes je častým cieľom zlodejov predovšetkým kvalitná drevná hmota. Bodaj by nie! Stačí trocha „odvahy“ a náklad s hodnotou desiatok tisíc korún sa za niekoľko minút presunie na „sklad odberateľa“, kde dokazovanie nelegálneho pôvodu dreva už môže byť problém.

So zaujímavou iniciatívou prišli kolegovia z východoslovenských odštepných závodov. Z podnetu prednostu prešovského Krajského lesného úradu Ing. Jozefa Kulana, sa v kancelárii riaditeľa Policajného zboru tohto kraja stretli riaditelia závodov z Prešova, Vranova a Bardejova. Ide o krok, ktorý znamená istý prielom v doterajšej praxi odhaľovania zlodejov dreva.

„Škody spôsobené krádežami dreva nám stúpajú, doterajší spôsob ochrany lesného majetku štátu prestáva byť účinný“, hovorí riaditeľ vranovského závodu Martin Strmeň. „Stretnutím u policajného náčelníka kraja sa odhalili isté slabiny v našej spolupráci. Policajti nepoznajú všetky zákonitosti pohybu a evidencie dreva. Štátna správa im preto dodá vzory používaných dopravných dokladov a predpísaných spôsobov značenia dreva. Ďalším krokom bude, že policajtom poskytneme zoznam expertov - kontaktných osôb, ktoré budú 24 hodín „na telefóne“ a v prípade podozrivého dreva im budú k dispozícii. Ide o to, aby sa policajti neobávali zasiahnuť aj v nejednoznačných prípadoch, keď je na prvý pohľad všetko v poriadku. Vybrali sme tiež expedičné sklady, kde sa zadržané drevo bude umiestňovať.“

Ako povedal vranovský riaditeľ, na stretnutí sa tiež dohodli spoločné akcie lesníkov s policajtmi, ktoré preventívne zamerajú na najkritickejšie časti svojich závodov. Na tunajšom závode prebehli už štyri takéto „záťahy“ a ako ukazuje aj originálna fotografia, neboli bez úspechu, hoci išlo „len“ o palivo. Nebudú sa však spoliehať len na cudziu pomoc. Strmeň už určil v zmysle spoločných dohôd tzv. DOS: „...sú to dvojčlenné ochranné služby, ktoré boli vytvorené na každej lesnej správe i na ústredí závodu. Tieto dvojice sa podľa harmonogramu budú striedavo pohybovať na svojom území, a to denne vo večerných hodinách a v sobotu. Nedeľu sme zatiaľ vylúčili, podľa doterajších skúseností v tento deň ku krádežiam nedochádza. Dvojiciam vznikne za večerné služby nárok na náhradné voľno, soboty sa im budú preplácať. V prípade odhalenia páchateľov krádeže sa z hodnoty dreva vyplatí dvojici podielová odmena.“

 

„Krádeže dreva sú dnes už organizovanou záležitosťou a vyžadujú si nové spôsoby boja.

 

Novinkou je aj zriadenie a mediálne zverejnenie „horúcej linky“, ktorá má obyvateľom slúžiť pre nahlasovanie podozrivých pohybov dreva. Bokom neostal ani iniciátor spolupráce - prešovská štátna správa na úseku lesného hospodárstva, ktorá z rozhodnutia prednostu Kulana zvýši kontrolu dreva na skladoch jej spracovateľov.

„Krádeže dreva sú dnes už organizovanou záležitosťou a vyžadujú si nové spôsoby boja. Nádejnú spoluprácu s policajným zborom chceme v kraji rozšíriť na prokuratúru a súdy, lebo ako sa ukazuje, práve tu dochádza k zastaveniu viacerých prípadov z titulu nedostatočného zdokumentovaniu krádeží“, dodáva Strmeň.

Ako vo všetkom, aj tu je dôležitý ľudský faktor: „Snažili sme sa výber ľudí do ochranných dvojíc nerobiť násilne, ale tak, aby sa tu stretli tí, ktorí chcú sami v tejto veci pomôcť a neboja sa konfliktov“, zdôrazňuje vranovský riaditeľ.

 

O názor k článku sme požiadali riaditeľov niektorých ďalších našich závodov:

Ing. Ján VAVREK, riaditeľ OZ Rožňava:

„Prešovský model je sympatický združením síl: lesník – policajt - úradník štátnej správy. Je to krok správny smerom, pretože súčasný systém ochrany lesného majetku je zúžený len na lesníka, ktorého kompetencie končia na štátnej ceste. Policajti nekontrolujú predpísanú dokumentáciu pôvodu dreva a väčšina ani nevie, čo má kontrolovať. Vysoko preto hodnotím prístup prednostu Krajského lesného úradu Ing. Jozefa Kulana, pretože ide o správny impulz zo správneho miesta. Myslím, že aktivity z Prešova sú hodné nasledovania a že ochrana tak rozsiahleho a rozptýleného majetku, aký spravujeme, sa ináč ani efektívne vykonávať nedá“.

Ing. Dušan CHUDOVSKÝ, riaditeľ OZ Považská Bystrica:

„Je potrebné privítať takúto iniciatívu orgánov štátnej správy vo vzťahu ku krádežiam dreva, ktoré sa z roka na rok zvyšujú. V našom regióne, kde je veľký podiel neštátnych lesov, z ktorých veľkú časť stále obhospodaruje OZ (nie je možné odovzdať ich vlastníkom), je tento problém rovnako horúci. I napriek dobrej spolupráci s OLÚ i OO PZ v Považskej Bystrici spolupráca takého charakteru ako v Prešove nebola dosiahnutá a je to pre nás inšpirácia“.

Ing. Ján TOMÁŠ, riaditeľ OZ

Žarnovica:

„I keď lesné porasty OZ Žarnovica na rozdiel od niektorých regiónov východného Slovenska nie sú tak zaťažené týmto druhom trestnej činnosti, nedá sa povedať, že nás vec necháva ľahostajnými. Aj naše skúsenosti potvrdzujú, že najväčším problémom je dokazovanie pôvodu dreva. Nie sú ojedinelé prípady, keď pri obhliadke dreva v súčinnosti s políciou sa nám podozrivý nevie preukázať platnými dokladmi o jeho nadobudnutí, no už v nasledujúce dni sa preukáže dokladmi od iných subjektov, ktoré aspoň časť lupu legalizujú. Dokazovanie nezákonného získania týchto dokladov je už na orgánoch činných v trestnom konaní, ktoré tento, žiaľbohu nerovný boj, hlavne z časových dôvodov vzdávajú. Tak sa stáva, že páchateľ „v lepšom prípade“ zaplatí aspoň zlomok spôsobenej škody. Jednoznačne preto súhlasím s možnosťou oboznámiť políciu s náležitosťami súvisiacimi so zákonným vývozom dreva z lesa, ako aj s operatívnou spoluprácou pri zabezpečovaní potrebných dôkazov.