Riadenie ľudských zdrojov moderne - systémovým prístupom

Ivan RUSKO

(dokončenie z Lesníka číslo 9)

Kompetenčný model

Kompetenčný model bude základným a východiskovým pre koncipovanie ďalších personálnych činností, predovšetkým hodnotenia a rozvoja pracovníkov. Kompetenčný model je súbor merateľných osobnostných vlastností a pracovných návykov, ktoré umožňujú a zodpovedajú za výkon na danej pozícii. Vytvára sa ako nástroj riadenia ľudských zdrojov pri výbere, tréningu, rozvoji, hodnotení a plánovaní kariéry.

Nábor a výber pracovníkov (externý aj interný)

Systém a štandardná metodika vyhľadávania a výberu nových zamestnancov už existujú a v našom podniku ich používame v dennej praxi. Ostáva ešte otvorená elektronická a softvérová podpora.

Systém adaptácie zamestnancov

Vypracovanie systému adaptácie a orientácie nových zamestnancov a metodický postup upravujúci proces adaptácie už bol takisto vypracovaný a používame ho. Doplníme ho však ešte o softvérovú podporu zameranú na riadenie rotácie zamestnancov na základe plánu osobného rozvoja a monitoring úspešnosti adaptačného procesu.

Hodnotenie zamestnancov

Systém štandardného hodnotenia existuje, potrebné je ešte „doladiť“ metodiku. Novinkou bude projekt zavedenia systému hodnotenia vybraných zamestnancov prostredníctvom 360-stupňovej spätnej väzby. V tomto prípade okrem nadriadeného hodnotia pracovníka aj jeho podriadení a iní kolegovia tej istej úrovne. To vytvára 360-stupňový pohľad na jeho výkonnosť.

Rozvoj a vzdelávanie zamestnancov

Koncepcia vzdelávania zamestnancov, vypracovaná začiatkom tohto roka, reálne funguje a konkrétne rozvojové a tréningové aktivity sú – najmä v súčasnosti - „v plnom prúde“. Systém rozvoja zamestnancov podľa projektu je postavený na rozvoji kompetencií. Budujeme otvorený a veľmi pružný systém s vyvážením interného a externého vzdelávania, sebarozvoja a organizovaného rozvoja. Dôležitá bude vyváženosť klasického a e-learningového prístupu. Projekt presne definuje väzby na hodnotenie pracovníkov – len prostredníctvom nich je možné sa dostať k plánovaniu rozvoja.

Záverom sa vrátim k samotnej nosnej myšlienke a cieľom celého projektu implementácie modulov riadenia ľudských zdrojov. Bez dlhého teoretizovania, je to predovšetkým zavádzanie manažmentu znalostí, alebo inak povedané, aby sme si mohli povedať - sme „učiaca sa organizácia“. Takže, držme si spoločne palce...

RNDr. Ivan Rusko vedúci Odboru riadenia ľudských zdrojov