Druhé stretnutie za okrúhlym stolom

Rytieri kráľa Artuša

Peter GOGOLA

Kedysi dávno, v stredovekom Anglicku, na bájnom hrade Kamelot sedával kráľ Artuš so svojimi rytiermi za okrúhlym stolom, aby im dal najavo, že ich pokladá za seberovných. Začína sa to ako rozprávka, ale nie je to rozprávka. Prirovnanie k rytierskej družine kráľa Artuša mi nevdojak prišlo na um, keď som zasadol po boku generálneho riaditeľa Ing. Karola Vinša a organizačnej riaditeľka Ing. Ivany Špilákovej zoči – voči ôsmym kolegom, ktorí prejavili záujem stretnúť sa s generálnym riaditeľom a hovoriť s ním o problémoch, ktoré oni sami vnímajú ako dôležité. Pre poriadok dodám, že sa tak stalo v stredu 26. októbra v banskobystrickej reštaurácii Bašta.

Spočiatku formálna, neosobná atmosféra sa zakrátko premenila na priateľskú debatu, v ktorej sa nikto neostýchal vysloviť svoj názor a – často kriticky – hovoriť o svojich problémoch, o starostiach i radostiach každodenného života „OLH-ákov“, ťažbárov, pestovateľov, vedúcich lesných správ i pracovníkov ústredí odštepných závodov. A „generál“ i pani organizačná riaditeľka pozorne počúvali, vysvetľovali, argumentovali a celkom otvorene aj priznávali, že v reštrukturalizácii firmy ešte ostáva vyriešiť mnoho detailov, ktoré sú pre fungovanie celku veľmi dôležité. Užitočná a zaujímavá bola možnosť konfrontovať skúsenosti z rôznych odštepných závodov – účastníci stretnutia sa boli skutočne reprezentatívnou vzorkou (zišli sa z OZ Smolenice, Bardejov, Námestovo, Levice, Rimavská Sobota, Rožňava, Čadca a Kriváň). Tém bolo naporúdzi dostatok – od počítačovej gramotnosti cez biomasu, zásady odmeňovania, smernice, informačný systém, akciovú spoločnosť až po víziu budúcnosti štátnych lesov. Stretnutie, pôvodne naplánované na dve a pol hodiny, sa nakoniec pretiahlo o viac ako hodinu, a iste by pokračovalo aj dlhšie, keby generálneho riaditeľa nečakali iné povinnosti.

Myslím, že všetci kolegovia odchádzali zo stretnutia s „chrobákom v hlave“. Ale aj pre vedenie podniku je stretnutie takéhoto druhu bezpochyby skvelou príležitosťou načúvať názorom tých, ktorí sa každodenne potýkajú s realitou prevádzkových problémov. Za všetkých účastníkov stretnutia jeden názor, ktorý vyjadril Martin Matys, odborný lesný hospodár z OZ Smolenice: „Cením si na pánovi riaditeľovi Vinšovi jeho otvorenosť, lojálnosť a patriotizmus. Áno, je to môj riaditeľ, riaditeľ odborných lesných hospodárov.“

Poznámka: Ďalšie stretnutie s generálnym riaditeľom za okrúhlym stolom sa uskutoční v decembri. Každý, kto má záujem o stretnutie, môže zavolať na mobilné telefónne číslo +421 918 444 121 Ing. Jozefovi Markovi alebo ho kontaktovať e-mailom na adrese marko@lesy.sk.