Predseda Dozornej rady š.p. LESY SR Ing. Igor Olajec:

„Sme spolupracovníkmi, nie nepriateľmi vedenia!“

Jozef MARKO

Ing. Igor Olajec

Dozorná rada š.p. LESY SR má za sebou prvé tri rokovania. Niekoľko aktuálnych otázok, týkajúcich sa jej činnosti, sme preto položili jej predsedovi, ktorý je zároveň riaditeľom Vysokoškolského lesníckeho podniku Technickej univerzity vo Zvolene, Ing. Igorovi OLAJCOVI.

Môžete nám v krátkosti povedať, aká je hlavná úloha dozornej rady?

V prvom rade dozorná rada nie je výkonným riadiacim orgánom štátneho podniku, ale jeho kontrolným orgánom. Pôsobnosť rady je stanovená v paragrafe 21 zákona č. 111/1990 Zb. o štátnom podniku. V zásade možno povedať, že hlavná časť jej činnosti spočíva v dohliadaní na vedenie a hospodárenie podniku, v kontrole údajov v účtovných knihách, v prerokovaní základných otázok koncepcie rozvoja podniku a jeho podnikateľskej činnosti, v prerokovávaní ročnej a mimoriadnej účtovnej závierky a v rozhodovaní o rozdelení zisku či úhrade strát.

Členovia Dozornej rady Lesov SR absolvovali tri zasadnutia, takže už môžete povedať, ako sa vám spolupracuje s vedením podniku. Dostávate požadované informácie načas, v postačujúcom rozsahu a kvalite?

Už v otázke ste vystihli to, čo považujem za najdôležitejšie povedať. Dozorná rada spolupracuje s vedením. Sme teda spolupracovníkmi členov vedenia, nie jeho nepriateľmi! Osobne považujem vzťah dozornej rady a vedenia podniku za nadštandardný. Ako generálny riaditeľ, tak aj ostatní pracovníci podniku nám vychádzajú v ústrety a doteraz nám poskytli všetky požadované informácie a materiály načas v dostatočnej kvalite. Spomeniem napríklad správu o hospodárení podniku za I. polrok 2005, ktorú sme žiadali doplniť a niektoré časti podrobnejšie vysvetliť. Musím konštatovať, že na druhom zasadnutí sa generálny riaditeľ dobre zhostil úlohy a  dokázal kvalifikovane vysvetliť všetky dotazy rady aj napriek tomu, že nie je lesníkom.

Na základe materiálov, ktoré ste už mali možnosť preštudovať, sa chcem opýtať na váš názor na hospodárenie v š.p. LESY SR.

Hospodárenie podniku za prvý polrok tohto roka je podľa predložených účtovných dokladov vysoko ziskové a je zrejmé, že vedenie kladie dôraz na ekonomiku a efektivitu. Týka sa to aj spochybňovaných výkonov v pestovnej činnosti, pretože náklady na ňu boli nižšie ako v porovnateľných obdobiach predchádzajúcich rokov. Mali sme možnosť presvedčiť sa, že naplánované úlohy sa plnia v dostatočnom rozsahu.

Zamestnancov podniku zaujíma, či sa ešte v tomto volebnom období podarí dokončiť transformáciu štátneho podniku LESY SR na štátnu akciovú spoločnosť. Viem, že nie ste jasnovidec, ale nedá mi neopýtať sa, aké šance dávate vy osobne zavŕšeniu tohto procesu do konania budúcoročných parlamentných volieb?

Pracoval som určitý čas na ministerstve a poznám priebeh legislatívneho procesu prípravy a schvaľovania zákonov. V súčasnosti je schválený len legislatívny zámer návrhu zákona a myslím si, že do konca volebného obdobia nebude parlamentom schválený samostatný zákon o akciovej spoločnosti. Múdre porekadlo vraví, že nikdy nevrav nikdy, lebo teoreticky je možné časový priebeh značne urýchliť v skrátenom legislatívnom konaní, ale nepredpokladám uplatnenie tejto cesty.