TALENTOVANÍ ŠTUDENTI - CHCEME VAŠE HLAVY!

Ivan RUSKO

LESY SR „lovcami mozgov“? Áno.

Hokejová legenda Wayne Gretzky kedysi poznamenal, že nie je také dôležité vedieť, kde je puk teraz, ako kde bude o chvíľu... Hovorí sa tomu talent.

Ťažko povedať, či je to dobrá, alebo zlá správa: významní manažéri a ekonómovia predpokladajú trend, že väčšina organizácií a firiem bude držaná ako rukojemníci malým počtom ľudí... Tieto „hviezdy“ nazývame jadrom schopných ľudí – talenty. Je to zopár ľudí, ktorí dávajú veci do pohybu. Vedia, ako využiť svoje silné stránky a rovnako si vedia poradiť so svojimi slabosťami. Preto je dnes vysoko aktuálne vyhľadávanie talentov zvonka aj znútra a je životne dôležité venovať im osobitnú starostlivosť.

Ide o talenty...

Keď náš podnik pozerá do sklenej gule v snahe zistiť, čo budeme potrebovať na naplnenie našich budúcich šancí, začína byť pre nás veľmi dôležitý poznatok o tom, kde nájsť talenty s potrebnými schopnosťami a zručnosťami. Interné rezervoáre skúseností, ktoré budúcich manažérov a špecialistov posunú želateľným smerom, sú v tomto prípade nesmierne vzácne a je pre nás výzvou intenzívnejšie ich využívať.

Zároveň je tu však ešte jeden významný zdroj talentov. Sú to školy. Odhliadnuc od všeobecne proklamovanej úrovni nášho školstva – či už stredného, alebo vysokého, akademická pôda je a vždy bude významnou „liahňou“ mladých talentov. Ako teda vyzerá spolupráca Lesov SR so školami?

Aká je súčasnosť?

V súčasnosti je spolupráca pomerne intenzívna a zásadne ju vidíme v dvoch rovinách – spolupráca s odborným lesníckym školstvom a spolupráca s nelesníckymi vzdelávacími inštitúciami. V tom prvom prípade sa jedná predovšetkým o spoluprácu s Technickou univerzitou Zvolen. Konkrétne ide o participáciu našich zamestnancov na tvorbe diplomových a iných kvalifikačných prác, ročníkové, prípadne diplomové praxe študentov a v neposlednom rade spolupráca našich odborníkov a akademikov pri riešení konkrétnych problémov aplikačnej praxe. Solídne je rozbehnutá spolupráca aj so Strednou lesníckou technickou školou v Banskej Štiavnici, ktorej študentom poskytujeme dobré zázemie pri realizácii odborných praxí.

Pokiaľ ide o nelesnícke školstvo, spolupráca je orientovaná predovšetkým na Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici. Študenti a učitelia Ekonomickej fakulty participujú na riešení reálnych, konkrétnych problémov v oblasti manažmentu a riadenia ľudských zdrojov – od motivácie zamestnancov až po systém ich vzdelávania a rozvoja. Podobne sme rozbehli spoluprácu s Fakultou prírodných vied a Fakultou humanitných vied. Tu je orientácia jednak na ročníkovú prax študentov a čoraz viac participujeme ako externí konzultanti pri tvorbe diplomových prác.

Za dôležitú a prospešnú považujeme zatiaľ rámcovú spoluprácu s medzinárodnou študentskou organizáciou AIESEC. Práve tu je vysoký potenciál a séria pracovných rokovaní so zástupcami tejto organizácie smeruje spoluprácu do veľmi konkrétnej podoby, najmä pokiaľ ide o študentské odborné stáže a oblasť public relations.

Ako vidíme budúcnosť?

Veľmi konkrétne a jasne. 6. októbra a následne 14. októbra tohto roku sme absolvovali rokovania s rektorom Technickej univerzity vo Zvolene pánom prof. Ing. Jánom Tučekom, PhD. a prorektormi – pánom prof. Ing. Ľubomírom Scheerom, CSc. a pánom doc. Ing. Jozefom Víglaským, CSc. Na základe týchto rozhovorov budeme posilňovať a nastavovať spoluprácu medzi našim podnikom a Technickou univerzitou vo Zvolene v nasledovných oblastiach:

Projekt talent manažmentu študentov 4.-5. ročníkov všetkých fakúlt, evaluácia študentov a postupné pritiahnutie tých najlepších do nášho podniku (áno, chystáme sa loviť mozgy...).

Špecifikácia profilu absolventa jednotlivých študijných programov univerzity pre podmienky aplikačnej a našej podnikovej praxe. Za veľmi prínosný považujeme spoločne pohľad z praxe - akých absolventov Technickej univerzity vlastne potrebujeme?

Celoživotné vzdelávanie našich zamestnancov v spolupráci s Technickou univerzitou. Konkrétne vyššia participácia učiteľov – renomovaných odborníkov univerzity na odbornej lesníckej, ale aj nadodbornej príprave našich zamestnancov. Recipročne - selektívne zapojenie našich vybraných špecialistov a manažérov do výučby študentov Dôvod je jednoduchý – kvalitnejšie prepojenie akademickej pôdy s praxou, s reálnym životom.

Realizácia diplomových, dizertačných a iných kvalifikačných prác študentov v spolupráci s našimi odborníkmi a zároveň prax, resp. stáž študentov v našom podniku sú a budú prínosom pre obidve strany.

Záverom len jedna kardinálna myšlienka. Potrebujeme a budeme hľadať mladé talenty – len v tom je budúcnosť našej firmy.

A pre kvalitných a nadaných študentov máme ešte jedno upozornenie: Pozor na vaše hlavy! Máme o ne záujem...

RNDr. Ivan Rusko je vedúci Odboru riadenia ľudských zdrojov