Učiť sa, učiť sa, učiť sa

Jana GEROVÁ

Tento známy výrok ešte známejšieho súdruha Vladimíra Iľjiča Lenina prekonal nielen svoju dobu, ale aj svojho autora. Nič v zlom, trocha irónie nie je občas na škodu.  V tomto konkrétnom prípade však ukrývajú v sebe slová tohto vodcu proletariátu mnoho pravdy. Celoživotné vzdelávanie je už dnes nevyhnutnosťou, bez ktorej sa nezaobíde takmer nikto z nás. A práve preto som sa rozhodla napísať pár riadkov o tom, ako to napríklad funguje v Nemecku.

Bažantí zámoček ako oáza vzdelávania

Priamo v teréne to ide najlepšie

V spolkovej krajine Baden – Württemberg plní lesnícke vzdelávacie centrum v Karlsruhe ako centrálne zariadenie pre vzdelávanie a následné zvyšovanie kvalifikácie v oblasti lesného hospodárstva širokospektrálnu úlohu Jeho bohatá história, plná zmien, sa datuje už od roku 1926. Základy historickej budovy, v ktorej dodnes sídli, boli položené začiatkom 18. storočia. Dnes sa špecializuje najmä na poskytovanie služieb v oblasti lesníckeho odborného vzdelávania a doškoľovania. Ťažiskom jeho činnosti je organizovanie školení a ďalšieho vzdelávania nielen pre zamestnancov verejnej lesnej správy, ale aj pre pracovníkov iných inštitúcií, ako aj ďalších záujemcov z lesníckeho sektora (súkromní vlastníci lesa, spolky atď.).

Spoznávať les všetkými zmyslami

Čo teda toto vzdelávacie centrum pre les a životné prostredie ponúka svojim „žiakom“? Okrem klasických tematických okruhov ako pestovanie a ochrana lesa, poľovníctvo, ekológia a ochrana prírody, tu nájdete aj nie práve to typické lesnícke – komunikácia a tímová práca, marketing, práca s verejnosťou i ostatné témy z komplexu podnikového manažmentu.

Pracovníci centra sa taktiež angažujú v oblasti lesnej pedagogiky. Spolu s kolegami z okresného a mestského úradu Karlsruhe organizujú lesní pedagógovia vychádzky do lesa a rôznorodé podujatia pre deti, mládež i dospelých. Od roku 1996 sa naučilo „spoznávať les všetkými zmyslami“ vyše 100 000 záujemcov.

V nadväznosti na štúdium majú absolventi lesníckych odborných škôl a univerzít možnosť zapojiť sa v rámci prípravnej služby do cyklu doplňujúceho vzdelávania. Skúsenosti z minulých rokov dokazujú, že takýmto spôsobom si rozšíria viac - menej teoretické poznatky získané počas štúdia o praktické skúsenosti, ktoré môžu ďalej využívať vo svojej kariére.

Odborné lesnícke vzdelávanie

Budova Lesníckeho vzdelávacieho centra v Karlsruhe

V roku 2005 boli semináre v oblasti ďalšieho vzdelávania rozdelené do 3 hlavných oblastí, ktoré zahŕňajú: odborné lesnícke vzdelávanie, lesnú pedagogiku a „aktívne v lese“.

Odborné lesnícke vzdelávanie obsahuje napríklad nasledujúce témy: podnikové riadenie, podniková ekonomika a controllig, práca v lese, lesná technika a sprístupnenie lesa, bezpečnosť práce a ochrana zdravia, využívanie lesa a marketing, pestovanie lesa a  plánovanie, ochrana lesa a poľovníctvo, ekológia, ochrana prírody a krajiny, právo a správa, poradenstvo a starostlivosť v súkromných a spoločenstevných lesoch, práca s verejnosťou, lesná pedagogika, les a oddych, komunikácia a tímová práca, informačná a komunikačná technika. Je toho veľa a mnohému sa dá priučiť aj u nás. Zaujali ma však niektoré z nich, s ktorými sa v našich podmienkach nestretávame až tak často.

Základy rétoriky, formy interpretácie a iné „zbytočnosti“

Súčasťou vzdelávania v oblasti práce s verejnosťou sú napr. základy rétoriky, formy interpretácie, techniky vizualizácie, podpora médií, možné reakcie na tlačové správy, ako s realizáciou certifikácie v štátnych lesoch atď.

V oblasti ekológie a ochrany krajiny sú to ochrana druhov a biotopov, zhodnotenie pôsobenia nepôvodných druhov v chránených oblastiach, význam mŕtveho dreva pre les, monitoring mŕtveho dreva a inventúra, NATURA 2000 (podpora hniezd a ich kontrola, biológia netopierov, ďatle) apod.

Energetické drevo – hudba budúcnosti

Praktické ukážky v teréne

Pod pojmom „aktívne v lese“ sa okrem iného skrýva možnosť navštevovať kurz „energia z dreva – šanca pre súkromných vlastníkov lesa“. Tu sa záujemcovia dozvedia o aktuálnom stave využitia energetického dreva, o jeho speňažení a spôsobe prípravy, možnostiach získania finančných podpôr, o vykurovaní energetickou štiepkou...

Dalo by sa toho popísať ešte veľa, ale keďže náš šéfredaktor trvá na dodržiavaní stanoveného rozsahu príspevkov, podrobnejšie informácie môžete nájsť na internetovej stránke http://www.fbz-karlsruhe.de/startseite.htm. Ak si niekedy nájdete kúsok voľného času, vrele odporúčam. V takom vzdelávacom inštitúte by veru stálo zato stráviť i medové týždne... Tak trochu mi pripomína náš kaštieľ v Palárikove.

Foto: Internet