Aj v prírode sa rodí hudba

Marianna BÁRDIOVÁ

So skladateľom Viliamom Figušom – Bystrým sa Ján Cikker stretával od raného detstva. Na konferencii v rámci Figušovej storočnice v Banskej Bystrici v roku 1975 o ňom povedal: „Nebol iba skladateľom, ale cieľavedomým zameraním svojej tvorby aj národným buditeľom. ... Často sme sa stretávali na spoločných výletoch, na ktoré ma moja nebohá matka už ako desaťročného brávala so sebou skoro každú nedeľu, ako to bolo v Banskej Bystrici všeobecným zvykom. Na jednom takom výlete – ešte vidím celú prírodnú scenériu pred sebou – odpočívali sme niekde v Kremnických horách na jednej z lúk, ktoré sme všeobecne volali Malým Švajčiarskom. Tu zrazu profesor Figuš vstal, odišiel až na okraj lesa, kde si sadol, a začal niečo zapisovať. Vtedy niekto z prítomných šeptom poznamenal: „Píše operu!!” ... A pre mňa vtedy desať–dvanásťročného chlapca to bolo prvé stretnutie so živou inšpiráciou a tvorbou živého skladateľa, ktoré ma poznamenalo na celý život.”

Turistické, neskôr aj horolezecké výlety uskutočňoval mladý Cikker so svojimi vrstovníkmi. Od neďalekej Majerovej skaly sa postupne púšťali do väčších kopcov, prešli celé Nízke Tatry, Veľkú a Malú Fatru a popasovali sa aj s mnohými končiarmi Vysokých Tatier. Prírodu i hudbu bytostne potreboval k životu. Ako hovorieval, špeciálne slovenskú prírodu. Veď ho volali pôsobiť pod Alpy do Švajčiarska, mohol učiť aj kompozíciu v USA. Zo Slovenska, od Vysokých Tatier, nemohol odísť. Venoval im mnohé hudobné diela, viaceré boli inšpirované prírodou a nejedno vzniklo priamo v nej (Concertino pre klavír a orchester, Spomienky, Slovenská suita, Tatranské potoky). Celý život bol hrdý na to, že Tatranská horská služba ho poctila čestným členstvom.

Marianna Bárdiová, Literárno – hudobné múzeum Banská Bystrica, úryvok z cyklu OSOBNOSTI - Celoživotné návraty do rodného domu

Foto: Vladimír Červený

 

Na výlete v okolí Martina v roku 1953. zľava:

Ján Cikker, Ján Bodenek, v strede jeho manželka,

1. sprava Ján Smrek. (Zo zbierkového fondu ŠVK-Literárneho a hudobného

múzea v Banskej Bystrici)