Igor Gavula

Berta ONDRIŠOVÁ

Slovo dalo slovo a ešte v lete, keď nikomu ani nenapadlo myslieť na koniec roka, ktorý je vždy spojený s priateľskými stretnutiami, poďakovaniami a prianím všetkého dobrého a ku ktorému už neodmysliteľne patrí aj trochu toho materiálna, ktoré je stelesnením všetkého povedaného, sme sa rozhodli urobiť NÁŠ kalendár.

Náš, to znamená predmet, ktorým sa budeme prezentovať ako firma. Náš, ktorý bude počas celého roka sprevádzať našich partnerov, ktorý je výsledkom práce našich ľudí. Náš, do ktorého vloží kus svojej duše náš človek.

Týmto človekom je Ing. Igor Gavula, kolega z odštepného závodu Sobrance, poľovný špecialista na Lesnej správe Remetské Hámre, ktorého tvorba mi padla do oka už na Dni stromu vo Vydrovskej doline, kde vystavoval svoje maľby. A tak sme nadviazali spoluprácu, výsledkom ktorej je aj toto dielko.

Igor, obligátna otázka: Ako si sa dostal k maľovaniu?

Na začiatku, ako dieťa nejaký rok - dva v ľudovej škole, a potom prakticky až na vojne, keď som si dlhé chvíle na stráži krátil tým, že som kamarátom „oživoval“ frajerky z fotiek...

Znamená to, že si viac - menej samouk? Akej technike sa venuješ najradšej?

Raz, ešte na základnej škole, mi otec kúpil krásny kufrík s olejovými farbami. Po vojne som ho vytiahol zabudnutý zo skrine a nejako mi to už ostalo. Asi sa mi najlepšie vyjadruje práve touto technikou. Objavoval som ju prakticky sám, postupne, možno tou dlhšou cestou. Ale určite veľmi zábavnou.

Maľovanie je koníček, ktorý je asi dosť náročný na čas. Čo na to rodina?

Manželka nie je proti, lebo vtedy sedím doma – múdra to žena, hľadá v tom výhody! (smiech...)

Akým spôsobom sa prezentuješ?

Rôzne, niečo na chovateľských prehliadkach, dačo na výstavách, nejaké ilustrácie, niečo sme robili s priateľom - maliarom na jeho výstave, tam som mu čosi prihodil...

Ambície?

Určite sa mám stále čo učiť. Teda – zlepšenie.

Čo sa ti pozdáva lepšie: „Poľovný špecialista – maliar“ alebo „Maliar – bývalý lesník“?

Neviem, či by ma uspokojovalo, ale aj uživilo len maľovanie. Myslím, že nie. Ale hlavne, les by mi určite chýbal. A pri takejto práci získa človek aj veľa, veľa inšpirácie.

Igor, prajem ti, aby ti inšpirácia nikdy nechýbala, ďakujem za rozhovor a teším sa na ďalšiu spoluprácu.

Igor Gavula je autorom kresieb v našom reprezentačnom nástennom kalendári na rok 2006, ktorý sme s jeho prispením vytvorili na Odbore Marketingu a CRM. Verím, že všetkým, ktorým bude odpočítavať dni a mesiace budúceho roka, pripomenie, že medzi nami máme aj umelcov skrytých v horárskej uniforme.