Lykožrút nečaká a výnimky nepozná

Jiří JUNEK

Priamo v lesných porastoch v správe Ochranného obvodu Štátnych lesov TANAPu sa konal 07. 10. 2005 novinársky deň. Novinári mali jedinečnú možnosť v doprovode lesníckych odborníkov vidieť zanikajúce lesné porasty v Javorovej doline a jej okolí. Prečo zanikajúce? Likviduje ich lykožrút, malý chrobáčik, ktorý ale dokáže každým rokom znásobiť svoje dielo skazy päťnásobne. A v Javorovej doline sa mu to darí aj vďaka benevolencii orgánov ochrany prírody, ktoré neumožňujú lesníkom lykožrúta likvidovať a postupne premieňať najviac ohrozované smrekové monokultúry na druhovo pestrejšie a stabilnejšie porasty. Orgány ochrany prírody buď nevydávajú, alebo neskoro vydávajú lesníkom výnimky na asanáciu napadnutých porastov. Ale lykožrút nečaká.

Už v časoch bývalého vlastníka týchto lesov – kniežaťa Hohenloheho – sa tu intenzívne ťažilo drevo pre potreby železiarní a drevospracujúcich podnikov. Vysádzaný bol nepôvodný sadbový materiál, prevažne smrek. Tieto storočné, nepôvodné smrekové monokultúry sa v niektorých miestach rozpadajú pod vplyvom exhalácií a poškodením jeleňou zverou, čo vyhovuje lykožrútom. Teraz sú však ohrozené aj pre ochranu tatranskej prírody cenné porasty v hornej hranici lesa.

Novinári mali možnosť sa presvedčiť napríklad o tom, že v roku 2004 lesníci vyznačili na ťažbu časť smrekového porastu napadnutého lykožrútom, aby sa chrobák nerozšíril do celého porastu. Pretože lesníci nedostali výnimku k ťažbe napadnutých stromov v piatej bezzásahovej zóne národného parku, vyznačené stromy sú teraz suché a lykožrút z nich vyletel na okolité, zdravé stromy. Pre ilustráciu – v jednom napadnutom strome je až 270 tisíc žravých lariev. V budúcom roku bude teda škoda a počet zničených stromov päťnásobne vyšší. To znamená, že k 10 tisíc smrekov zničených tohto roku v Javorovej doline v budúcom roku pribudne ďalších 50 tisíc. Ich počet sa bude v budúcnosti geometrickým radom zvyšovať. V súčasnosti je lykožrútom zničených 50 ha národných prírodných rezervácií v oblasti Javoriny...

Les má funkciu nielen biologickú, ale aj vodo- a pôdoochrannú, klimatickú, estetickú a rekreačnú. Tatry nie sú až také veľké, aby mohli byť dané všanc tzv. prírodnému vývoju. Nemôžme niekoľko generácií čakať, či a aký les tu vyrastie. Človek pred storočím do prírody nepriaznivo zasiahol, teraz je potrebné jej pomôcť. Ešte je niekoľko týždňov čas. Potom už bude neskoro a ničivé procesy v lesoch Javorovej doliny budú nezvratné.

Jiří Junek je šéfredaktor lesníckeho časopisu Silva Bohemica