Zľava: Róbert Štanceľ, Josef Kapras, Tamás Erdélyi.

 

Majstrovstvá Európy vo vábení jeleňov, Maďarsko 2005Majstrovstvá Európy vo vábení jeleňov, Maďarsko 2005

Majstrom Európy sa stal Josef Kapras

Ľubo KĽÚČIK

Napriek tomu, že sa na predchádzajúcom ročníku ME vo vábení jeleňov predstavitelia národných poľovníckych zväzov dohodli o zorganizovaní VII. ročníka prestížnej súťaže v Poľsku, nestalo sa tak. Poľskí organizátori zlyhali, a preto sa víťazi národných súťaží v tomto roku stretli v Maďarsku. Zásluhu na príprave podujatia mal predovšetkým Zoltán Murvay - zanietený poľovník a majiteľ poľovníckej kúrie v mestečku Göd, asi 30 km severovýchodne od Budapešti.

Majster Kapras

VII. ročník poctilo svojou návštevou 17 vábičov jeleňov, ktorí reprezentovali poľovnícke organizácie z Maďarska, Českej republiky, Slovenska, Rakúska, Nemecka, Rumunska a Ukrajiny. Majstrom Európy sa stal Josef Kapras so ziskom 108 bodov. Trénuje od svojich pätnástich rokov. Jeho učiteľ, MVDr. Antonín Rudolf, bol z úspechu „na mäkko“ a samozrejme žiaril šťastím, ako aj celá výprava ČMMJ. Vôbec prvýkrát v histórii sa podarilo získať cennú trofej práve poľovníkovi z Čiech. Originálny prejav, farbu a výšku hlasu vysoko hodnotili nielen rozhodcovia, ale aj ostatní účastníci. O bod menej získali Róbert Štanceľ z Hornej Štubne a Tamás Erdélyi z Maďarska. V roztrubovacej disciplíne - imitovanie hlasu odpočívajúceho jeleňa - bol úspešnejší majster Slovenska Róbert Štanceľ.

Vábiči v pivnici

Samotná súťaž sa uskutočnila netradične, vo vínnej pivnici. MVDr. Antonín Rudolf, rozhodca za Českú republiku, k priestorom dodáva: „Bol to veľmi dobrý nápad. Akustika vo vínnej pivnici je na takúto súťaž prijateľná. Mnoho vábičov trénuje doma, napríklad v kúpelni a na Morave aj vo vínnej pivnici, aby nikoho nerušili. A naviac, keď si poľovník zaleje hlasivky počas tréninku kvalitným vínnom mokom, výsledok sa hneď dostaví“. Na druhej strane odzneli aj názory, že vínna pivnica nie je dôstojným miestom na prezentáciu poľovníctva pred laickou verejnosťou. Majster i vicemajster Európy svorne tvrdili, že prišli predovšetkým reprezentovať svoje krajiny a kvalita priestorov ich veľmi nezaujíma. Súťaž sa uskutočnila 3. novembra (štvrtok), čo značne ovplyvnilo návštevnosť a široká laická verejnosť chýbala. Ostáva tak nezodpovedaná otázka, ako by na uvedené priestory reagovali diváci. Kapacita pivnice by postačovala pre 70-80 divákov. Členovia miestneho poľovníckeho spolku pripravili pre účastníkov aj malé prekvapenie v podobe prijímania nového člena do vinárskeho cechu. Keďže bol vinárom-poľovníkom, skladal sľub nielen vínnemu moku a hroznovému výmladku, ale aj sluke ako symbolu poľovníckej jari. Podujatie spríjemnila aj módna prehliadka.

Klasika, ale v maďarčine

Súťažilo sa tradične v troch disciplínach: imitovanie hlasu mladého alebo starého jeleňa hľadajúceho jelenice, ďalej jeleňa, ktorý ovládol čriedu jeleníc a nakoniec jeleňa vyhrážajúceho sa súperovi. Sedem rozhodcov si súťaž „odsedelo“ v samostatných boxoch, z ktorých nemali možnosť vidieť ani súťažiaceho, ani divákov. Hodnotili známkami od 1 po 6 bodov. Súťaž moderoval pán Murvay iba v maďarskom jazyku, z čoho vznikol chaos medzi súťažiacimi pri nástupoch na pódium. Niektorí rozhodcovia nevedeli kedy skončila a kedy nasleduje ďalšia disciplína. Vzhľadom na disciplinovaný prístup rozhodcov i vábičov však tento nedostatok priebeh súťaže výraznejšie neovplyvnil. Na podujatí medzinárodného charakteru by však rokovací jazyk mal byť jednoznačne stanovený. Keď vychádzam zo svojich skúseností pri organizovaní Dní Sv. Huberta i Majstrovstiev Európy vo vábení jeleňov v r.2001 na Slovensku, navrhoval by som nemecký jazyk. Javí sa mi poľovníckej komunite bližší vzhľadom na množstvo bežne zaužívaných nemeckých výrazov v českom i slovenskom jazyku.

Neoficiálne opäť Kaděrka

Na žiadosť organizátora, pána Murvaya, sa súťaže zúčastnil aj Vladimír Kaděrka zo Slovenska. Nemohol byť oficiálnym členom slovenskej výpravy (v predchádzajúcom ročníku Majstrovstiev Slovenska nesúťažil, ale rozhodoval). V Göde získal najväčší počet bodov (116) zo všetkých súťažiacich, za čo si odniesol symbolický putovný pohár majiteľa poľovníckej kúrie rodu Nemeskéri Kiss Miklós. Minuloročný majster Európy László Homolya z Maďarska obsadil šiestu priečku.

Už vo februári v Salzburgu

Ďalší ročník Majstrovstiev Európy vo vábení jeleňov sa uskutoční už o tri mesiace, počas poľovníckej výstavy Hohe Jagd und Fischerei, od 24. do 26. februára 2006. Slovensko budú reprezentovať Róbert Štancel z Hornej Štubne, Ladislav Kuric z Bodinej a Ing. Alojz Kaššák z Domaniže.

Impozantne nainštalovaný jeleň bol posvätený

na svätej omši, ktorá sa uskutočnila až po skončení súťaže.