Návšteva Rigmor Solem 

Ján MIČOVSKÝ

Nórsko je podobné Slovensku! Takéto tvrdenie môže vzhľadom na známu kvalitu života v tejto severskej krajine pôsobiť ako chabé žartovanie, no nie je tomu tak. Aspoň tak to vidí pani Rigmor Solem, riaditeľka nórskeho Národného parku Jotunheimen. Táto zaujímavá žena si našu krajinu vybrala pre svoju študijnú prácu, v rámci ktorej chce preskúmať a následne porovnať vzťah Nórov a Slovákov k prírode. V priebehu svojho prvého pobytu na Slovensku navštívila LESY SR, Štátnu ochranu prírody, Stredisko lavínovej prevencie, Slovenský vysokohorský turistický spolok, vystúpila na Gerlach, Chopok i Poľanu, zostúpila do podzemného sveta jaskyniarov. Záver jej pobytu sme využili pre nasledovný rozhovor:

 

Pani Solem, v čom nachádzate podobnosť našich krajín?

Pre svoju prácu som hľadala vhodnú krajinu medzi množstvom tých, ktoré som už navštívila. Ani jedna sa mi však pre zameranie mojej práce celkom nepozdávala. Potom som sa náhodou dozvedela čosi o Slovensku. Prvé, čo ma zaujalo, je podobný historický osud našich krajín. Nórsko aj Slovensko získalo svoju nezávislosť až po dlhých storočiach národného prebúdzania sa. Moju voľbu asi ovplyvnilo aj to, že na podporu Slovákov pred vyše sto rokmi dôrazne vystúpil Nór Björn Björson. Následne som zistila, že máme rovnaký počet obyvateľov. Najväčšiu podobnosť, ktorá napokon rozhodla, som našla v tom, že obe naše krajiny majú k sebe blízko z hľadiska mimoriadnych prírodných krás. Na druhej strane som si uvedomila aj rozdiely, predovšetkým ekonomické. Aj tie však majú v mojej komparatívnej práci svoj význam.

To všetko boli len predbežné informácie. Ako na vás zapôsobila naša krajina „naživo“?

Predovšetkým ďakujem všetkým, ktorí zabezpečili môj program. Bol výborne pripravený a som presvedčená, že som si pre svoju prácu vybrala správnu krajinu. Veľmi poučné bolo moje stretnutie s vedením Štátnej ochrany prírody. Zistila som, že máme síce podobné, no nie celkom totožné ciele. U nás je prioritou zvyšovanie návštevnosti chránených území, u vás sa ju snažíte regulovať. Je to pre mňa veľmi zaujímavý poznatok. Vo farmárskom  Nórsku by akékoľvek obmedzenie pobytu v horách bolo politicky nepriechodné. Veľmi pekný bol program, ktorý mi pripravili LESY SR. Bolo mi potešením zúčastniť sa odhalenia nových zastávok v Lesníckom skanzene. Podobné lesnícke múzeum máme aj v Nórsku, tejto oblasti venujeme tiež mimoriadnu pozornosť. Milé bolo, že som počas návštevy skanzenu mohla zasadiť pamätný strom a vstúpiť do vašej lesníckej rozhlasovej súťaže.

U nás je dnes vzťah medzi lesníkmi a ochranármi problematický. Ako by ste ho charakterizovali vo vašom národnom parku?

Nemáme v tejto oblasti žiadne problémy. Možno je to aj tým, že Jotunheimen nie je veľmi lesnatý.

Čo sa stane, ak z dôvodu ochrany prírody je obmedzené právo vlastníka na užívanie lesa?

Nórske kráľovstvo mu to v plnom rozsahu finančne nahradí.

Ako hodnotíte terénnu časť vášho pobytu?

Bolo to nádherné. Som rada, že som vystúpila na Gerlach, hoci ma prekvapila skutočnosť, že v takomto teréne nepoužívate ochranné prilby. U nás by to nebolo možné. Padajúce kamene, ktoré nás pri výstupe zasypali len potvrdili, že by ste to mali rýchle napraviť. Nešťastí býva aj tak dosť, v našom národnom parku máme každoročne do 20 smrteľných úrazov!

Čo bolo pre vás na Slovensku najväčším zážitkom?

Vstup do jaskynného podzemia v najhlbšej slovenskej jaskyni Starý hrad v Nízkych Tatrách. Obdivujem vašich jaskyniarov, nedokázala by som stráviť toľko času v podzemí. K životu potrebujem skôr slnko a výhľady. Z tohto pohľadu mi je bližší skôr váš turistický spolok, s ktorým som absolvovala výstup na výcvikový vrch Hoblík. Akurát ma prekvapilo, že vo výbore tam nemajú ani jednu ženu....

Navštívila ste aj Stredisko lavínovej prevencie v Jasnej, zaujalo vás to?

Bolo to pre mňa veľmi dôležité stretnutie. Musím uznať, že taký systém protilavínovej ochrany, ako som videla tam, u nás nemáme. Počas výstupu na Chopok som sa mala možnosť rozprávať aj s vašimi rendžermi (stráž ochrany prírody – pozn. autora). Veľmi oceňujem ich odbornú rozhľadenosť i jazykovú zdatnosť. O to zvláštnejšie je, že plat vášho rendžera je až 14 - krát nižší ako u nás...

Vrátite sa ešte na Slovensko?

Celkom iste, inak by moja práca nemohla vzniknúť. Na budúci rok plánujem tri návštevy – v januári chcem absolvovať lyžiarsky beh, v lete turistiku a na jeseň poľovačku.

Poľujete?

Áno, poľovníctvo je v Nórsku tradičnou a veľmi rozšírenou prírodnou aktivitou.

Čo vás na Slovensku nepotešilo?

Ľudia v niektorých mestách sa mi videli trocha smutní, akoby im chýbala radosť zo života.

A čo naopak nesklamalo?

V mojom turistickom sprievodcovi sa písalo, že vaším národným jedlom je guľáš. Mohla som ho ochutnať priamo medzi lesníkmi na Čiernom Balogu a musím povedať, že bol vynikajúci!

 

Nuž, nech je odpustená malá gastronomická dezinformácia, ktorú Rigmor vyčítala zo svojho sprievodcu. Dôležitejšie bude to, čo si v budúcnosti prečítame v jej práci o našich dvoch vzdialených, a predsa v čomsi blízkych na prírodné krásy bohatých krajín.