Newsletter III september 2005

Ľudmila MARUŠÁKOVÁ

PAWS – pedagogické aktivity v lese, koncept seminárov pre lesníkov

2. časť

Conrad Scholz, vedúci Odborného ústavu pre lesné hospodárstvo v Müllrose odpovedal na otázku, čo pre neho znamená lesná pedagogika: „Lesná pedagogika je vzdelávacia a výchovná práca zaoberajúca sa lesom a má za cieľ prednostne sprostredkovať pozitívny vzťah človek-príroda a prispievať tak k uvedomovaniu si významu lesa. Okrem toho má lesná pedagogika tiež ľudský, psychologický aspekt, pretože lesnou pedagogikou je možné taktiež kompenzovať niektoré deficity spoločnosti. Máme na mysli nedostatky v medziľudských vzťahoch a vo vzťahoch medzi človekom, lesom a prírodou. Účastníci lesnej pedagogiky sa aktívne stretávajú s prírodou, a tak lesná pedagogika prispieva k zlepšeniu ich vnútorného rozpoloženia“.

Lesný pedagóg Hans Schild, pedagogický poradca a vedúci seminárov v stredisku LERNORT NATUR, hovorca poľovníkov v Nemeckom poľovníckom zväze odpovedal na otázku, aký význam bude mať lesná pedagogika z politicko-vzdelávacieho pohľadu v budúcnosti takto: „Lesná pedagogika môže ukázať, ako sa realizuje už 200 rokov princíp trvalo udržateľného hospodárenia v ekonomických podmienkach. Ďalší aspekt spočíva v možnosti ukázať, čo a ako sa môžeme od prírody učiť. Môže teda sprostredkovať mládeži pozitívne perspektívy v budúcnosti“.

Na otázku, ako je možné nadchnúť i „problematické skupiny“, odpovedal pán Schild: „Nie sú žiadne „problematické skupiny“, je len nesprávne oslovenie. Mladým ľuďom je možné priblížiť význam lesa a prírody napr. aj výzvou k preukázaniu odvahy, zadaním dobrodružných alebo tímových úloh. Súčasne sa takto podporuje ich osobnostný rozvoj (sociálne učenie). Podobne aj z dospelých návštevníkov je možné pomocou správneho oslovenia urobiť nadšených a vnímavých účastníkov“.

Lesník Martin Wagemann, vedúci Lesného informačného centra v Hammerhofe, Lesný úrad Bad Driburg, Les a drevo, NRW: „U detí a mládeže nie je dostatočne prezentovaný význam lesa pre spoločnosť, hoci práve deti a mládež sú zodpovedné za náš zajtrajšok. Environmentálna výchova je nevyhnutná. Práve vzdelaní lesníci majú dobré predpoklady pre lepšiu informovanosť o lese, dreve a prírode. So svojimi 300 rokov nazhromaždenými skúsenosťami môžu plným právom demonštrovať, čo znamená pojem trvalo udržateľné hospodárenie. Požiadavka ďalšieho vzdelávania v oblasti environmentálnej výchovy nám všetkým pomôže, aby sme naše znalosti mohli lepšie odovzdávať“.

Lesník z Rakúska Leopold Ivan, odpovedal na otázku, v čom vidí nevyhnutnosť lesnej pedagogiky takto: „Je nutné s prírodou oboznamovať hlave deti. Lesnú pedagogiku vnímam ako prínos lesného hospodárstva pre vzdelávanie a snahu o zlepšenie vzťahu les - človek“.

Podľa jeho názoru je nutné určité vybavenie, aby človek mohol realizovať dobrú lesnú pedagogiku. „Najprv som si myslel, že my lesníci nepotrebujeme žiadne odborné pedagogické vzdelanie, pretože máme odborné kompetencie a lesnícku prax. Potom som však pri spätnom pohľade na svoje predchádzajúce aktivity v lese zistil, že človek veľmi nutne potrebuje určité vybavenie (ako sú základné pedagogické poznatky, špeciálne hry a ďalšie), že veľmi pomáhajú rôzne formy školení (výmena názorov, skúseností, diskusia s kolegami a pedagógmi, príp. s praktickými školiteľmi). Moje aktivity v lese majú teraz úplne inú úroveň a pre mňa sú vychádzky do lesa s malými alebo veľkými návštevníkmi akejkoľvek vekovej skupiny veľkým potešením. Vďaka cenným radám je pre mňa jednoduché sprostredkovávať poznatky o lese hravým spôsobom pre účastníkov každého veku“.

Podobný názor má aj Eva Hudecová, ktorá je priekopníčkou lesnej pedagogiky na Slovensku.

„Z pedagogického hľadiska bolo pre mňa najväčším problémom prispôsobiť môj spôsob komunikácie jednotlivým cieľovým skupinám, vyhnúť sa špecifickej lesníckej terminológii a dokázať vysvetliť problém čo najjednoduchším spôsobom. Pre väčšinu lesníkov je lesná pedagogika len koníčkom alebo jednou z mnohých pracovných povinnosti. Je preto pre nich potrebné vymieňať si navzájom skúsenosti, stále im však chýba vhodná literatúra, materiál a pomôcky. Preto sme na Slovensku založili občianske združenie ALEA – Agentúra pre podporu lesníckych a ekologických aktivít ako združenie všetkých, ktorí chcú podporovať lesnú pedagogiku. Jeho cieľom je propagovať lesnú pedagogiku, pripravovať metodické a didaktické publikácie a pomáhať lesníkom pri praktickej realizácií lesných vychádzok“.

Význam lesnej pedagogiky vidia nielen lesníci, ale tiež učitelia, ako napr. slovenská učiteľka Jarmila Bellová: „Každý človek, ktorý pracuje s deťmi, potrebuje nové poznatky a výmenu skúseností. A pre lesníkov bola práca s deťmi novou skúsenosťou. Myslím si, že znalosti z pedagogiky a psychológie predstavujú dôležitú súčasť ich školení. Okrem toho trpí dnes mnoho detí rôznym typov duševných porúch a majú problémy, na ktoré je nutné pri práci s nimi brať ohľad. Vysoko si vážim úsilie lesníkov a ich zmysluplnú prácu.“

O prvých pozitívnych skúsenostiach informuje český študent Vlastimil Švajda. „Program lesnej pedagogiky pre deti som si dôkladne pripravoval. Premýšľal som o ňom dlhšie ako mesiac a pripravil som si množstvo pomôcok. Namaľoval som si niekoľko obrázkov. Pripravil som si niekoľko kartičiek s otázkami. Našiel som si pekné miesta v lese. Starší spolužiak mi pomáhal. Mal som strach, no súčasne som bol plný radostného očakávania. Deti boli zvedavé a to bolo veľmi milé. Niektoré z nich boli veľmi živé, niektoré neohrabané alebo znudené. Postrehol som, že pre deti bolo veľmi ťažké dokázať sa dlhšiu dobu sústrediť. Ale keď sme začali hrať hry, boli všetky veľmi šťastné. Nakoniec som bol s výsledkom svojich aktivít veľmi spokojný. Bol som veľmi rád, že som dokázal pripraviť program pre deti a že sa im páčil“.

 

Učebné materiály zostavené v rámci projektu PAWS budú testované od jari 2006.

Záujemcovia o účasť na pilotnom testovacom kurze sa môžu prihlásiť:

Ľudmila Marušáková,

Ústav pre výchovu a vzdelávanie pracovníkov lesného a vodného hospodárstva SR vo Zvolene

e-mail: ludmila.marusakova@eduforest.sk