Nová manipulačná linka BALJER ZEMBROD na ES Bardejov v prevádzke

Štefan BEŇA

Sen sa stal skutočnosťou. Po dokončení montáže linky a nevyhnutných stavebných opravách priľahlých priestorov, spustili sme 14. októbra 2005 na ES Bardejov do prevádzky novú ML Baljer Zembrod. Slávnostného aktu symbolického odovzdania kľúčov sa zúčastnili všetci zamestnanci ES, vedúci LS, vedenie závodu a ďalší zodpovední zamestnanci závodu.

Stará ML BZ, ktorá už bola morálne aj fyzicky opotrebená a vyžadovala každoročne na svoju prevádzku značné materiálové náklady, jednoducho musela dožiť. Na jej miesto v podstatne inom, mohutnejšom „šate“ bola osadená jej najnovšia inovovaná verzia z roku 2005. Jednorázovú investíciu takého rozsahu by sme v podmienkách nášho závodu za ostatné dlhé roky hľadali márne. Treba povedať, že z úrovne GR to bolo rozhodnutie správne a náš sen sa naplnil. Tak ako doteraz, aj v budúcnosti sa drevná hmota z centrálnej časti územia závodu bude manipulovať na jedinom ES, ktorý závod má a ktorý bol pôvodne vybudovaný na kapacitu 120 000 m3. V ostatných rokoch sa objem manipulácie pohybuje medzi 80 – 90 000 m3 a aj výhľadovo je možné s týmto objemom uvažovať.

Nepretržitým prevádzkovaním no-
vej linky po dobu 24 hod. sa významne zmenia pomery na celom ES. Zúži sa manevrovací priestor pre klasickú manipuláciu motorovou pílou, bude možné lepšie priestorovo usporiadať jednotlivé manipulačné úseky, skládky surových kmeňov i skládky hotových sortimentov. Ale veľmi významnou je aj tá skutočnosť, že aspoň u časti zamestnancov sa podstatne zlepší ergonómia a hygiena ich práce a v neposlednom rade dôjde aj k úspore pracovných síl.

V záujme dokonalého výkonového využitia linky a bezproblémového prevádzkovania ES, sme vypracovali nový vzorový prevádzkový poriadok, ktorý pojednáva o všetkých činnostiach a pracovných operáciách na ES, vrátane využívania ľudských zdrojov. Sme toho názoru, že tak významná investícia si vyžaduje aj mimoriadnú pozornosť najmä pri formovaní pracovného tímu, ktorý bude jej činnosť zabezpečovať. Ostáva len veriť, že sa nám to aj podarilo a zárukou toho je celý kolektív ES.

Našim cieľom je v priebehu nasledujúceho roka na novej ML BZ zmanipulovať 50 000 m3 prevážne listnatého dreva a nepretržitou prevádzkou zabezpečiť jej maximálne výkonové využitie.