Prečo mám rada les

KATARÍNA KOLNÍKOVÁ

herečka

Prečo máte rada les?

Prečo mám rada les? Ako decko, ked som vyšla ze školy, sme nemali v majeri šeci robotu. Tak nás zobrali do lesov a já som sa naučila tam robit - hrobčeky sme kopali, semiačka sadili. Dubinu, buk,... Poznala som každý jeden stromček a my sme to dorábali a potom, keď to bolo vačšé, sa to do zvazkov dalo a pridelovalo sadeničky do hory. A dobrý vzduch tam bol. Ked boli moje deti vačšé, tak som ich brala vtedy v nedelu poobede do hory. A ja som to tak spojila – že nielen, že som ich učila spoznávať stromy, ale aj bylinky. My sme nepoznali inakší čaj, len ten, čo bol natrhaný. Lesné jahody, brusinky, lipu, agát. Toto sme nazbierali, potom poumývali, usušili, dali do vrecka a celú zimu sme si to varili. To bol náš čaj. A deti sa tam aj pohrali. A chodili sme aj na gaštany. Hríbov som sa trošku bála, lebo som ich nepoznala tak dobre. Môj syn už ako malý poznal každý hríb a ked som hríby nazbírala, vždy som ho volala: preber mi ich, či sú dobré. Takže já aj s mojima detmi som lesy zbožnovala.

Vaše obľúbené miesto na Slovensku?

Na Slovensku? Asi len tá moja rodná dedina. Tá Radošina. Za poslednú dobu sa velmi zmenila. Plno nových ulíc, domov. Je tam aj kaštýl. Tam vidím celé moje detstvo. Tam jak som vyšla zo školy, chodila do roboty. Aj moje deti. My sme robili pre šlachtitelskú stanicu.

Kde trávite voľné chvíle?

Velmi som mala rada aj Bratislavu, ale teraz, ked mám už problémy s chodením, vačšinou som len v tej mojej Radošine. Z okna pozerám ako chlapci hrajú futbal.... A ešte do kostola. Je pravda – je to kilometer – musím pozerať, kto by ma odvézel autom – ale tam vždy pookrejem.