Prvá, druhá, tretia...

Igor VISZLAI

...nie, nejde ani o matematiku, ani o iné pedagogické disciplíny. To prvá, druhá, tretia, štvrtá a piata je totiž vymenovanie umiestnení našich kobýl na medzinárodných výstavách v roku 2005.

Na rozdiel od predchádzajúcich rokov sa účasť na výstavách začala o niečo skôr, a to už v auguste, kedy sme sa po desiatich rokoch znovu zúčastnili na Agrokomplexe v Nitre. Kolekcia troch kobýl z chovného stáda norika muránskeho typu reprezentovala firmu LSR, š.p. Banská Bystrica, konkrétne OZ Revúca, Stredisko chovu koní Muráň so sídlom v Dobšinej na najvyššej úrovni. Medzi chladnokrvnými kobylami sa prekvitnutá vranka Úvaha umiestnila na prvom mieste a Berta na druhom. Odovzdávanie ocenení za účasti vysokých štátnych predstaviteľov len podčiarklo tento nemalý úspech.

Prvé septembrové dni sa konal druhý ročník medzinárodnej výstavy Kôň 2005 v Trenčíne. Zúčastnili sme sa jej s našimi troma kobylami a napriek tomu, že po vlaňajšom druhom mieste sme tento rok obsadili s kobylou Bertou tretie miesto, Urtika štvrté a  Úvaha piate, nedá sa to pokladať za neúspech. Tohto roku sa konkurencia zdvojnásobila a napriek tomu sme ostali na „bedni“.

Už tradičná účasť na výstave Drevo+Les 2005 síce neprináša úspechy vo forme hmotných ocenení, ale stále vysoký záujem návštevníkov o chov vysokokvalitných, ľahko ovládateľných a pracovitých húževnatých koní na prácu v lese je dostatočnou morálnou satisfakciou, pre ktorú na túto výstavu chodíme.

Na tomto mieste preto patrí moje poďakovanie pracovníkom SCHK v Dobšinej za účasť na týchto akciách, za prípravu koní na ne, za čas, ktorý musia byť mimo svojich rodín...

Na záver by som chcel pripomenúť, že na výstavách nejde len o získavanie trofejí (aj keď potešia). Po nástupe terajšieho vedenia odštepného závodu sme spolu s vedením SCHK prijali myšlienku, že len keď sa „svet“ dozvie, čo a v akej kvalite chováme, vtedy sa môžeme uplatniť aj na neľútostnom konkurenčnom trhu s „výrobkom“. Predtým sme totiž vyprodukované mladé kone nevedeli predať do prevádzky, ale s vysokými účtovnými hodnotami sa vyraďovali. Efekt prijatej filozofie sa dostavil veľmi rýchlo a dnes môžeme s hrdosťou povedať, že by sme predali aj viac koní, ako dokážeme dochovať. Preto na jesennej bonitácii koní robili ďalšie štyri kobyly výkonnostné skúšky, aby mohli byť zaradené do chovného stáda. Aj to je jedna z ciest, ako znižovať režijné náklady na jedného koňa...