Škola v lese

Eva JEVČINOVÁ

Dvadsať štvrtákov zo Základnej školy na Wolkerovej ulici v Bardejove v rámci vyučovania vymenilo svoje školské lavice za prostredie nádherného, všetkými farbami hýriaceho lesa v Dubinách a na Mihaľove. 27. októbra a 4. novembra sa pod mojim vedením zúčastnili lesných vychádzok. Deti si formou hier priamo v prírode vyskúšali ako spoznávať a objavovať les svojimi zmyslami: počúvaním, videním, hmataním. Cieľom bolo lepšie spoznať les, prehĺbiť svoj vzťah k prírode a v neposlednom rade aj osvojiť si pravidlá správania sa v lese. Táto vychádzka do lesa bola v bardejovskom regióne prvým počinom v oblasti lesnej pedagogiky, ktorá sa ako moderná forma komunikácie lesníkov s verejnosťou začína na Slovensku udomácňovať.

Hrou „KTO SOM?“ si žiaci zopakovali svoje vedomosti a poznatky o zveri a o spôsobe jej života. Pri hre „NETOPIER A NOČNÝ MOTÝĽ“ sa dozvedeli, že netopier sa pri hľadaní potravy riadi len princípom ozveny, čo si vyskúšali aj na vlastnej koži. Výsledkom ďalšej hry, nazvanej „ZOBRAZOVANIE KÔRY STROMOV“, bol odtlačok kôry stromu, dosiahnutý trením voskovej pastelky po papieri, pripevnenom na strome. Nad odtlačok kôry si žiaci prilepili list a plod, resp. semeno príslušného stromu. Vznikli tak nádherné práce, ktoré budú vyvesené aj na nástenke v škole pod názvom „JESEŇ V LESE“. Štvrtáci si v lese našli aj svoje vlastné lesné talizmany.

Riaditeľka Základnej školy na Wolkerovej ulici Mgr. D. Filipová aj triedna učiteľka 4. A Mgr. H. Vyhinská vyjadrili spokojnosť s vychádzkou pod vedením lesného pedagógia a prejavili záujem o spoluprácu aj v budúcnosti.

Eva Jevčinová je sekretárka riaditeľa na OZ Bardejov