Spýtali sme sa: Čo sa Vám v roku 2005 podarilo?

Ing. Katarína Bakošová, referent ochrany lesa a pestovateľ na OZ

 

Zákon o ochrane prírody a krajiny č. 543 nadobudol účinnosť od 1. januára 2003, ale zavedenie § 12 písmena g do bežnej praxe u nášho odštepného závodu bolo iba začiatkom roku 2005. Uvedený paragraf zákona 543 pojednáva o vyžiadaní súhlasu orgánu ochrany prírody pri zasahovaní do biotopu európského významu. OZ Slovenská Ľupča obhospodaruje LPF na výmere 37 726 ha. Značnú časť výmery odštepného závodu zaberajú chránené územia – 30 194 ha lesov je súčasťou Národného parku Nízke Tatry a Veľká Fatra – čo činí 79 % z celkovej výmery LPF, ostatné chránené územia tvoria 6 % z celkovej výmery LPF. Z uvedenej skutočnosti vyplýva, že skoro každý úmyselný zásah je obmedzovaný.

Myslím si, že správnym prístupom k nastolenej problematike zo strany ochrany prírody a zamestnancov štátnych lesov pri jednaniach a nekonečných terénnych pochôdzkach sme v konečnom dôsledku dospeli k rozumným kompromisom. Spoloční správcovia obhospodarovaného územia musia rešpektovať zákony, spolupracovať a hlavne vychádzať si v ústrety. A to si myslím sa nám v uplynulom roku podarilo a pevne verím, že to tak bude aj v budúcnosti.

Miroslav Engler, riaditeľ OZ

 

Osobný pracovný úspech vedúceho úzko súvisí s úspechmi celého pracovného kolektívu, závodu. Výrazným úspechom je zvládnutie spracovania kalamitnej drevnej hmoty po vetrovej smršti z 19. 11. 2004, ktorá bude spracovaná všetka do konca roku v množstve 208 tisíc m3 a celkom v množstve 232 tis. m3. Je to vďaka dobrej organizácii a skúsenostiam zo spracovania kalamity v r. 1996 /900 tis. m3/ u robotníkov a THZ. Samozrejme prispelo k tomu aj využitie harvestorovej technológie vo výške 23 tis. m3.

Spoločným úspechom bude priaznivý kladný hospodársky výsledok v zmysle požiadaviek plánu na r. 2005.

Pre zvládnutie úloh v budúcom období s nižším počtom THZ je nevyhnutné vybaviť ich technikou k IS, ale aj ostatnými technickými pomôckami, zabezpečiť zvýšenie vzdelanosti, aby navýšenie povinností bolo ľahšie zvládnuteľné. Samozrejme to si vyžaduje aj seriózne hmotné ocenenie.

Ing. Rastislav Valuška, vedúci LS

Podarilo sa mi po významných zmenách, ktoré na správe v tomto roku nastali, usmerniť a zladiť práce tak, že sa to neodzrkadlilo na kvalite či kvantite vykonávaných prác. Som presvedčený, že mladí pracovníci na nových pozíciách využijú svoju príležitosť a po nadobudnutí skúsenosti prispejú k zvyšovaniu úrovne LS. Ďalej sa podarilo urýchliť a hlavne skvalitniť výstupy z vyznačovania ťažby. A v neposlednom rade sa pri enormnom náraste záujmu občanov o palivové drevo sa podarilo vniesť poriadok do predaja, potlačiť množstvo krádeži na minimum a vylepšiť ekonomickú situáciu správy.

 

Ing. Beata Juríčková, riaditeľka OZ

V roku 2005 sa nám podarilo zrealizovať všetky ciele. Zavŕšili sme určité procesy v rámci OZ. Myslím tým zlučovanie lesníckych obvodov a lesných správ, vznikla nová organizačná štruktúra aj na OZ. Niektorí pracovníci prešli do sféry dodávateľov prác. Podarilo sa nám prenajať a následne aj odpredať niekoľko mechanizačných prostriedkov. Rozbehol sa odpredaj bytov. Odovzdali sme vyše 400 ha LPF súkromným vlastníkom. Podarilo sa nám spracovať vetrovú kalamitu tak na území nášho závodu, ako aj na Beňuši. Investovali sme do budovania a opráv cestnej siete. Zrekonštruovali sme jednu chatu. Zorganizovali sme 5 aukcií dreva. OZ Rimavská Sobota už druhý rok po sebe patrí medzi závody s plusovým hospodárskym výsledkom. Zorganizovali sme niekoľko akcií pre verejnosť (náučný chodník pre deti, stretnutie s odberateľmi a starostami obcí).

Ing. Igor Viszlai, riaditeľ OZ

Tesne pred koncom roka môžem skonštatovať, že celému kolektívu pracovníkov OZ Revúca sa podarilo počas roku 2005 preplávať búrlivými vodami zmien bez straty kvetinky a požiadavky na nás kladené sme zvládli, čím sme opäť pozdvihli renomé odštepného závodu. Bolo to možno o to jednoduchšie, že s SDV a DHS-kou sme sa vysporiadali už v predchádzajúcich rokoch. Za seba môžem povedať, že sa podarilo dotiahnuť do konca pilotné projekty „lesnej pedagogiky“ a „lesných informačných kancelárií“, v ktorých som zohrával rolu ťahúňa. Ak všetci pochopia, že práca s verejnosťou je v náš prospech a projekty sa implementujú aj na ostatné závody, budem mať z toho veľmi dobrý pocit.