Karol Vinš: „Je to projekt lesníkov pre lesníkov!“

Jozef MARKO

Na pozvanie vedenia š.p. Lesy SR a za prítomnosti ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona zasadal Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo na čele s predsedom Miroslavom Maxonom 22. februára 2005 v budove generálneho riaditeľstva v Banskej Bystrici. Poslanci gestorského výboru projektu transformácie nášho podniku a zákona o jeho transformácii na akciovú spoločnosť sa prišli priamo „na miesto činu“ oboznámiť s argumentami manažmentu Lesov SR. K rokovaniu prizvali aj známych kritikov projektu – Ing. Petra Lispucha zo Zväzu spracovateľov dreva, Prof. Ing. Ivana Kolenku, DrSc. z Technickej univerzity vo Zvolene, bývalého generálneho riaditeľa Ing. Blažeja Možuchu, Juraja Vanka z Únie neštátnych vlastníkov lesa a ďalších hostí.

Je rozdiel poznať cestu a ísť po nej

Z výjazdového zasadnutia Výboru NR SR

pre pôdohospodárstvo v š.p. Lesy SR

O pripravenej reštrukturalizácii a transformácii Lesov SR hovoril v úvodnej podrobnej prezentácii generálny riaditeľ Ing. Karol Vinš. Vysvetlil prítomným, aké kroky súčasné vedenie zrealizovalo od nástupu v roku 2003 a aké sú jeho priority v týchto dňoch. „Máme teraz dva základné ciele – racionálne využívanie prírodného bohatstva a majetku podniku a zoptimalizovanie riadiacich procesov vo firme. Do konca tohto roka bude usporiadaný všetok majetok a prostredníctvom implementácie nového informačného systému budeme pokračovať v prácach na modeli s decentralizovaným riadením a rozhodovaním, v ktorom budeme samostatne sledovať líniové, procesne orientované, kľúčové činnosti – lesnícku produkciu a obchod s drevom a logistiku.“ K. Vinš zdôraznil, že projekt transformácie je projektom lesníkov pre lesníkov, pretože sa na jeho príprave podieľalo a podieľa množstvo skúsených odborníkov z podniku. Na druhej strane napríklad posun odborného lesného hospodára priamo na lesný obvod priblíži lesníkov ešte viac lesu a zvýši odbornú starostlivosť o jeho obnovu, výchovu a ochranu. „Najvyššou prioritou pre nás ostáva zabezpečenie starostlivosti o les. Inšpirujúcou je pre nás veta zo slávneho filmu Matrix: Je rozdiel poznať cestu a ísť po nej. My cestu poznáme a chceme po nej ísť,“ uviedol na záver svojho vystúpenia K. Vinš.

S privatizáciou nepočítame

Predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo M. Maxon povedal, že slovenský parlament a Vláda SR, v užšom ponímaní minister pôdohospodárstva a gestorský výbor by sa mali dohodnúť na postupnosti krokov: „Najskôr zákon o lesoch, potom zákon o transformácii štátneho podniku na akciovú spoločnosť a až po ich schválení by mal prísť na rad projekt transformácie štátnych lesov tak, aby bol kompatibilný s uvedenými zákonmi. Ako zákonodarca vidím riziko, že ak dostaneme návrh založenia akciovej spoločnosti, bude v ňom aj možnosť založenia dcérskych akciových spoločností s možným vstupom súkromných investorov a štát sa tak dostane časom do menšinového postavenia. Spomeniem v tejto súvislosti kauzu Slovnaft. Dovolím si povedať, že ak by sa proces v Lesoch SR z politických dôvodov vymkol z rúk práve cez dcérske spoločnosti, bol by to Slovnaft naruby. Zisk by sa nezvyšoval štátnej akciovej spoločnosti, ale jej súkromným dcérskym spoločnostiam.“ K. Vinš v reakcii na tieto slová poprel, že by projekt uvažoval o vzniku dcérskych spoločností a možnej privatizácii niektorých činností novej akciovej spoločnosti. Na otázku M. Maxona, či štátne lesy dokážu projekt transformácie zrealizovať aj bez zákona, zareagoval ubezpečením, že na 95 percent projekt obsahuje štandardné postupy zoštíhlenia a zefektívnenia firmy, ktoré sú bežné v procese reštrukturalizácie v akejkoľvej firme. K Vinš rozptýlil aj pochybnosti okolo pripravovanej implementácie nového informačného systému bez schválenia novej organizačnej štruktúry. Informačný systém je do takej miery konfigurovateľný, že nezáleží na tom, koľko úrovní riadenia a koľko organizačných jednotiek budú Lesy SR v budúcnosti mať. Jednotlivé moduly budú preddefinované a každá zmena v systéme bude realizovateľná do niekoľkých hodín.

Meníme rokmi zaužívané postupy

V rozprave vystúpili hostia známi ako ortodoxní odporcovia projektu. A napriek tomu, že sa niektorí z nich snažili skákaním do reči, vykrikovaním a teatrálnou gestikuláciou zvrhnúť dialóg výboru s manažmentom Lesov SR na úroveň krčmovej debaty, neboli úspešní. Členovia manažmentu vecne a slušne odpovedali na kritiku i osobné útoky. K. Vinš vyzval všetkých, aby vystupovali v diskusii k transformácii Lesov SR vedomí si osobnej zodpovednosti za svoje slová a činy. „Meníme niečo, čo bolo v štátnych lesoch zaužívané desiatky rokov. Vedenie ani raz neuhlo pred zodpovednosťou riadiť tento podnik zodpovedne a korektne.“ Členovia výboru sa na záver stretnutia s vedením Lesov SR dohodli, že im bude predložený Rozbor hospodárskych výsledkov za rok 2004 a budú sa ním zaoberať na najbližšej marcovej schôdzi.