marec

PESTOVANIE

Robíme výchovné zásahy v mladinách. Za vhodného počasia začíname s jarným zalesňovaním. Uvoľňujeme sadenice, ktoré zatláčala poľahnutá burina.

OCHRANA

 

Podkôrny hmyz:

V tomto predjarnom mesiaci sa v lesoch pokračuje v spracúvaní dreva z veterných, snehových a hmyzových kalamít. Naďalej sa venuje pozornosť vyhľadávaniu a asanácii chrobačiarov. Ich rozoznávanie uľahčuje zmena sfarbenie ihličia zo zelenej do žltej až hrdzavočervenej farby (vyfarbovanie chrobačiarov). V smrekových porastoch, pokiaľ to snehová pokrývka dovolí, sa podľa vopred vypracovaného harmonogramu začína s kladením lapákov I. série na lykožrúta smrekového a lykožrúta lesklého. Do polovice mesiaca sa na vybratých lokalitách ukončí inštalácia feromónových lapačov a ich navnadenie feromónom na drevokaza čiarkovaného. Navnadenie lapačov (navábenie drevokaza) je nevyhnutné ukončiť do polovice marca, lebo tento technický škodca je veľmi skorý rojivec.

V borovicových porastoch sa kontrolujú lapáky na lykokazy položené vo februári. Zároveň sa pripravujú pripravujú lapáky na lykožrúta borovicového a z korunových častí aj na lykožrúta vrcholcového.

Marec je posledný mesiac, počas ktorého sa odporúča vyhľadávať a najneskôr do konca mesiaca vyťažiť a vyviezť chrobačiare podkôrnika dubového, ktoré sú v tomto období väčšinou vyznačené ďatľami.

 

Listožravý a cicavý hmyz:

V marci je nutné ukončiť kontrolu vaječných znášok mníšky veľkohlavej pomocou Turčekovej metódy. V prípade zistenia 2 a viac vaječných znášok v priemere na 1 strom je nevyhnutné na začiatok mája pripraviť obranný zásah. Končí sa obdobie kontroly výskytu zimujúcich húseníc obaľovača mládnikového a zimujúcej populácie rúrkovčeka smrekovcového.

Začína sa kontrola početnosti zimujúcich kukiel piadivky tmavoškvrnnej v hrabanke . Za kritický sa považuje 3-7 ks na 1 m2 podľa veku a stavu porastu. V prípade zistenia zvýšených početnosti je potrebné v júni pred obranným zásahom vykonať spresňujúcu kontrolu vaječných znášok.

Zvýšený výskyt húseníc piliarok a ploskaniek v smrečinách v predchádzajúcom roku je impulzom ich intenzívnej kontrole. V prípade nutnosti, ak bola pozorovaná výrazná defoliácia terminálov a vrchnej časti koruny v mladých porastoch, je nutné vykonať kontrolu ich početnosti (kontrola prezimujúcich lariev a kukiel v pôde).

 

Hubové ochorenia drevín:

Naďalej pokračuje vykonávanie asanačných ťažieb, zamerané na odstraňovanie stromov napadnutých hubovými patogénmi. Pozornosť je potrebné venovať najmä ochoreniam s tracheomykóznymi a nekrotickými príznakmi, predovšetkým v dubových porastoch. V zimnom období je riziko prenosu ochorení minimálne a väčšinou je možné zabezpečiť likvidáciu ťažbových zvyškov pálením.

 

ŤAŽBA, MANIPULÁCIA A DOPRAVA DREVA

V marci s plným nasadením spracovávame drevo z predchádzajúcich veterných a snehových kalamít. Postupne končí ťažba ostatných sortimentov. Plynule realizujeme dodávky guľatinových a vlákninových sortimentov. Listnaté výrezy s pribúdajúcim slnečným svetlom a teplom chránime proti výsušným trhlinám mechanicky a chemicky, aby im nepopraskali čelá. Pravidelnou kontrolou a bežnou údržbou zabezpečíme lesné a približovacie cesty pred ničivou činnosťou vody.

POĽOVNÍCTVO

Intenzívne prikrmujeme zver. Uskutočníme jarné sčítanie zveri, ktoré nám slúži ako podklad pre vypracovanie plánov chovu a lovu.

Škody zverou:

V druhej polovici mesiaca sa v nižších a stredných polohách začína s terénnym hodnotením škôd spôsobených zverou na lesných porastoch za uplynulé obdobie (od 1. júla predchádzajúceho roka). Škody zverou možno zisťovať až do 30. júna, ale včasná jar, hneď po roztopení snehu do narastenia buriny, je pre tento účel najvhodnejším obdobím. V tom čase je veľmi dobre viditeľné nové poškodenie a je dobre odlíšiteľné od starého poškodenia z predchádzajúcich rokov. Tento fakt je mimoriadne dôležitý z metodického hľadiska, pretože škody sa zisťujú zásadne len za jeden kalendárny rok. Pre zisťovanie a výpočet škôd zverou platí príručka „Metodický postup pre výpočet náhrad za poškodzovanie lesných porastov zverou“ (LVÚ Zvolen 1995).

 

ŠKÔLKY

Dokončujeme zber šišiek ihličnatých drevín.

Hmyzí škodcovia:

V predjarnom období je vhodné zapracovať do pôdy insekticíd proti cicavým a žravým škodcom, škodiacim na koreňoch semenáčikov a sadeníc.

 

Boj s burinou:

Po roztopení snehu sa ošetrujú záhony granulovanými alebo tekutými herbicídnymi prípravkami. Prípravky neaplikovať na zamokrené plochy.

 

Hubové ochorenia/ochrana semien:

V tomto mesiaci sa začína predsejbová príprava semien buka. Aby odbúranie klíčneho odpočinku bukvíc prebehlo úspešne, treba v priebehu celého procesu udržať teplotu v rozsahu 1-5 oC. Dôležitá je aj kontrola vlhkosti semien, musí sa udržať na úrovni 30 % (je potrebné zabrániť predčasnému alebo nerovnomernému klíčeniu).

Pokračuje ochrana proti hlodavcom. Ak je vhodné počasie, aplikujú sa všetky potrebné výživové komponenty (hnojivá). Oneskorené hnojenie môže poškodiť výsevy aj škôlkované semenáčiky.

Rubriku pripravuje Ing. Ján Kovalčík, CSc.